Mai multe rude ale victimelor s-au strâns pe rețelele sociale, într-o tentativă de a trage la răspundere autoritățile din Wuhan, pe care le învinuiesc pentru proasta gestionare a pandemiei.

Efortul lor a fost însă constant blocat de autoritățile care monitorizează rețelele sociale.

Presiunea oficială a crescut în ultimele zile, cu scopul aparent de a reduce la tăcere familiile victimelor, în momentul în care comisia OMS se află în țară.

Un grup înființat pe platforma WeChat de 80-100 de persoane, rude ale celor morți de COVID, a fost șters fără explicații acum zece zile, a declarat Zhang Hai, un membru al grupului și un critic vocal al felului în care autoritățile au combătut virusul.

„Asta arată că autoritățile chineze sunt foarte agitate. Se tem că aceste familii vor lua contactul cu experții OMS”, a spus Zhang, al cărui tată a murit în prima fază a pandemiei din Wuhan.

Experții OMS au sosit în Wuhan pe 14 ianuarie și au încheiat perioada de carantină joi, urmând să își înceapă activitatea, care are rolul de a elucida originile virusului și răspunsul Chinei la apariția acestuia.

Alte persoane au confirmat ștergerea grupului. WeChat este operat de gigantul telecom chinez Tencent.

Un membru al familiei unei victime a spus la rândul său că a fost avertizat de autorități, săptămâna trecută, „să nu discute cu presa sau să fie folosit de alte persoane”.

Autoritățile au venit la ușă marți „și mi-au recitat același refren și mi-au dat 5.000 de yuani (775 de dolari)”, a spus această persoană pentru AFP, sub acoperirea anonimatului.

Neîncredere în statisticile oficiale

Rudele victimelor de COVID acuză autoritățile din Wuhan și din provincia Hubei că au permis virusului să se răspândească fără control, în prima fază, preferând să ascundă apariția primului focar, în decembrie 2019.

Potrivit cifrelor oficiale, pandemia a ucis 3.900 de persoane în Wuhan și 4.636 în total în China.

Multe rude ale victimelor nu au încredere în statisticile oficiale și spun că lipsa testelor din debutul pandemiei înseamnă că numeroși oameni au murit fără să fie confirmați drept purtători ai virusului.

În vreme ce a adus epidemia sub control pe teritoriul său, China a încercat să submineze eforturile de depistare a originii virusului.

În schimb, cu ajutorul presei controlate de stat, Beijingul a început chiar să sugereze că virusul ar fi apărut inițial în altă parte – o teorie care nu este susținută de dovezi, scrie AFP.

Procese imposibile

Partidul Comunist din China are obiceiul de a bloca orice opinie sau relatare care ar putea sugera o proastă guvernare, iar primele zile ale epidemiei de COVID reprezintă un subiect foarte sensibil.

Mai multe rude ale victimelor din Wuhan au încercat să dea în judecată autoritățile pentru a cere compensații sau sancțiuni pentru acestea, dar instanțele au refuzat acțiunile legale, scrie agenția de presă.

Oficialii au evitat în mod repetat să răspundă AFP la întrebările privind solicitările familiilor victimelor.

Zhang a cerut comisiei OMS să se întâlnească cu aceste familii și a avertizat că investigatorii vor fi cel mai probabil induși în eroare de autorități.

Teoria acceptată în general este că virusul e originar de la lilieci și s-a extins la oameni dintr-o piață de animale din Wuhan.

Puține alte detalii sunt cunoscute.

O altă teorie, amplificată de fostul președinte SUA, Donald Trump, este că virusul ar fi putut „scăpa” dintr-un laborator din Wuhan, unde cercetătorii studiau mai multe coronavirusuri.

Un raport al Departamentului de Stat american, dat publicității la jumătatea lunii, a susținut că mai mulți cercetători de la laborator s-ar fi infectat cu virusul SARS-CoV-2 în toamna anului 2019, înainte de primele cazuri de coronavirus semnalate oficial.

Documentul precizează că nu este însă foarte clar de unde, când și cum s-a transmis virusul SARS-CoV-2 la oameni: „Nu am stabilit încă dacă răspândirea a început prin contactul cu animale infectate sau dacă a fost rezultatul unui accident petrecut în laboratorul din Wuhan”.

Liderii de la Beijing au negat în mod constant orice legătură între laborator și izbucnirea pandemiei de COVID-19.

 
 

Urmărește-ne pe Google News