Rudele celor doi jurnaliști uciși au trimis o scrisoare adresată lui secretarului general al Consiliului UE, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, comisarului european pentru Justiție, Vera Jourova, și celor doi reprezentanți ai Parlamentului European în negocierile cu Consiliul pentru procurorul european, Claude Moraes şi Ingeborg Grässle. Scrisoarea a fost făcută publică de eurodeputatul Cristian Preda.
„Solicităm Consiliului să aleagă candidatul cel mai curajos și remarcabil pentru acest post, o femeie făcută din același aluat ca Daphne și Ján: Laura Codruța Kövesi. Doamna Kövesi este candidatul cel mai calificat și și-a arătat dorința de a aduce acuzații atunci când toate celelalte instituții dintr-un stat membru nu au reușit să acționeze, un test la care niciun alt candidat nu a fost supus, cu atât mai puțin să-l fi trecut.
Doamna Kövesi știe de ce este nevoie pentru a preveni mai multe asasinate ale jurnaliștilor care investighează corupția, spălarea banilor și frauda fiscală gravă. Știm că candidaturile devin jetoane într-un joc de negociere politică între statele membre, dar spălarea banilor și corupția autorităților naționale reprezintă o problemă serioasă de securitate transfrontalieră care nu poate face obiectul unui compromis politic.
România se opune candidaturii doamnei Kövesi și face lobby pentru un alt candidat. Alegerea altui candidat decât doamna Kövesi ar semnala cetățenilor europeni că UE acordă prioritate unui fals sentiment de armonie în locul protecției drepturilor lor fundamentale. Alegerea doamnei Kövesi va spune că nu există loc de compromis în lupta împotriva corupției.
Suntem victimele a ceea ce se va întâmpla dacă vom eşua să luptăm împotriva corupţiei: maşini-capcană şi gloanţe în cap.
Solicităm Consiliului să protejeze și să împuternicească oameni curajoși cum ar fi soția și mama noastră, fiul și fratele nostru și oameni precum doamna Kövesi”, se arată în scrisoare.
Jurnalistul slovac Jan Kuciak a fost asasinat împreună cu logodnica sa, în februarie 2018, după ce a început să investigheze legăturile dintre mafia calabreză și oamenii politici. Asasinarea jurnalistului a declanșat ample manifestații împotriva Guvernului Slovac și a condus la demisia premierului Robert Fico, a ministrului de Interne și ministrului Culturii.
Jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia a fost asasinată în octombrie 2017, după ce acuzase constant politicieni și alți oficiali maltezi de corupție.
Joi a avut loc a treia rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE privind numirea procurorului-șef european. Nici de această dată nu s-a ajuns la un consens. După eșecul celei de-a treia runde de negocieri, Parlamentul European a reafirmat sprijinul pentru Laura Codruța Kovesi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro