Acesta a afirmat că a relocat temporar 42 de curieri din București în Cluj pentru a putea face față comenzilor.
Dacă șantierele navale sau service-urile auto caută muncitori din China, Vietnam sau Filipine, pentru Fan Courier nu este o opțiune valabilă acest lucru. Și asta din cauza barierelor lingvistice.
Astfel că este mai ușor de căutat personal în statele vecine: în Republica Moldova se vorbește deja româna, iar în Ucraina la fel în nordul Bucovinei și anumite părți din Maramureșul istoric.
De asemenea, există vorbitori de română și în Serbia, atât în Banatul Sârbesc, cât și pe Valea Timocului, printre vlahi.
Compania are 5.700 de angajați, potrivit sursei citate.
Condiții pentru multinaționalele ce primesc ajutor de stat
Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a declarat recent la o televiziune că ar trebui ca societățile care primesc ajutoare de stat să fie condiționate să își realizeze investițiile în zone cu șomaj mare, precum Moldova, nu doar în Transilvania, unde aproape că nu mai există șomaj.
”Majoritatea firmelor care au venit din străinătate și au primit ajutoare de stat s-au așezat pe granița de vest a României, unde se conectează foarte repede la rețeaua de autostrăzi din Uniunea Europeana. Asta nu e vină lor, a fost o politică greșită a statului român, pentru că ar fi trebuit, din moment ce dă jumătate din valoarea eligibilă a unei investiții, să și impună în ce zona trebuie să meargă firma respectivă și atunci nu am mai fi vorbit de județe cu 0% șomaj și nu s-ar mai pune presiune pe piață muncii pentru a deschide granițele pentru lucrători din Asia sau Africa”, a afirmat Vasilescu, la România TV.
”În momentul în care va veni orice fel de firmă, indiferent că e din România sau o firma străină, și va spune contra sumei de 6 milioane de euro pe care îi plătește statul român că și ajutoare de stat eu mă angajez că să iau 300, 400, 500 și mii de lucrători, atunci statul român ar trebui să spună – Ok, te așezi aici unde am șomajul foarte mare și eu îți dau următoarele facilități”, a mai spus ministrul Muncii.
”Nu înțeleg de ce nu angajează români”
În data de 27 noiembrie, aceasta a mai avut o reacție pe această temă. Aceasta a spus că există presiuni din partea companiilor ca România să deschidă granițele pentru muncitorii străini.
”Ajungem la un subiect sensibil pe care mediul de afaceri ni l-a ridicat de foarte multe ori și anume mărirea contingentului de lucrători străini pe teritoriul României. Am avut deja mai multe discuții cu mediul de afaceri, care ne cere să deschidem granițele pentru cei din Republica Moldova sau Ucraina, chiar am auzit de 3.000 de lucrători din Sri Lanka, o firmă mare din vestul României dorește acest lucru.
Am primit solicitări inclusiv din partea unor primari din localitățile de pe granița de vest, care ne solicită să deschidem granițele pentru străini. Aș vrea să vă spun unele lucruri care sunt bine de știut: va trebui să-i plătiți cu salariul mediu pe economie, adică nu cu 1.450 de lei, cât este salariul minim, ci cu peste 3.000 de lei, cât este salariul mediu. Este o directivă a UE pentru a proteja forța de muncă internă a UE, directivă la care România nu poate să renunțe și nici nu are de gând să renunțe”, afirmat Olguța Vasilescu, potrivit Agerpres.ro.
”Eu cel puțin nu sunt de acord cât timp avem trei milioane de români în afara granițelor și au început să crească salariile în România — la nivelul lunii septembrie, creșterea salariului în mediul economic a fost cu 14% mai mare față de anul trecut — nu văd de ce să acceptăm persoane din Africa și Asia să lucreze în România, când avem foarte multe măsuri la dispoziție, iar acest Guvern e foarte deschis la alte măsuri pe care le veți propune, astfel încât să nu fie nevoie să apelăm la forță de muncă din afara Uniunii Europene”, a adăugat ministrul Muncii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro