Au mai rămas doar câteva exemplare ale publicaţiei din 9 martie 1866, ce l-a prezentat întregii ţări pe tânărul poet botoşănean care avea să devină un simbol al culturii româneşti.
“De-aş avea” a fost poezia de debut a lui Eminescu, publicată în revista Familia. Unul din exemplarele acesteia se află la Oradea, însă bibliotecarii au descoperit recent că fix pagina în care apar versurile eminesciene a fost ruptă!
Nimeni nu ştie nici cine şi nici când a fost sustrasă valoroasă filă, aşa că originalul a fost înlocuit cu o copie scanată după cel de la Bucureşti. Vestea a fost primită cu tristeţe în judeţul vecin, unde se află un alt exemplar original al revistei, însă oficialii Bibliotecii Judeţene din Cluj-Napoca spun că ei au găsit soluţia ce îi fereşte de asemenea necazuri.
“Cărţile vechi şi periodicele din colecţiile speciale au intrat întrun program de digitalizare, ce permite accesul oricărui doritor, chiar de la distanţă, dar care nu mai dă permisiunea răsfoirii fizice a cărţii dorite”, ne-a spus Eszter Kovacs, şeful departamentului de marketing al instituţiei clujene.

Urmărește-ne pe Google News