Potrivit Agenţiei britanice de monitorizare a seismelor (British Geological Survey – BGS), spectatorii au generat, la apogeul concertelor cu o durată de 3 ore, „o putere de 80 kW, echivalând cu cea dezvoltată de aproximativ 6.000 de baterii de automobil”.
„Reputaţia Scoţiei, al cărei public este unul dintre cele mai entuziaste, a rămas în mod clar intactă!”, a declarat Callum Harrison, seismolog în cadrul BGS.
Aceste seisme „induse”, care nu au o origine naturală, „au fost detectate de instrumente ştiinţifice sensibile, concepute pentru a identifica și cea mai infimă activitate seismică, dar este puţin probabil ca vibraţiile generate de concerte să fi fost resimţite de altcineva decât de cei care se aflau în proximitatea lor imediată”, a subliniat aceeaşi agenţie britanică.
Cea mai intensă activitate seismică a fost înregistrată vineri seară, în timpul primului concert susţinut în Scoţia de Taylor Swift, în cadrul celui de-al şaselea turneu mondial al său, potrivit BGS.
British Geological Survey a alcătuit şi o schemă ce arată că piesele „Ready For It?”, „Cruel Summer” şi „Champagne Problems” au suscitat de fiecare dată cel mai mare entuziasm în rândul fanilor.
Două staţii de monitorizare din proximitatea oraşului scoţian au înregistrat o activitate seismică în serile de vineri, sâmbătă şi duminică, pe o distanţă de până la şase kilometri în jurul stadionului în care a concertat artista americană, cauzate de combinaţia dintre dansurile spectatorilor în acelaşi ritm şi puterea dezvoltată de sistemul de sunet al stadionului.
În iulie 2023, concertul ei din oraşul american Seattle a generat o activitate seismică cu magnitudinea 2,3.
FOTO: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!