Contactat de reporterii Libertatea, sculptorul Grigorie (Joe) Minea, care a participat, în anii ’80, la proiectarea şi realizarea fântânilor din zona Unirii din Bucureşti, s-a declarat profund revoltat de decizia luată de autorităţi.
„E vorba de o incultură crasă în sistemul nostru de administraţie şi guvernare. Oricâte bune intenţii ar avea, sunt nişte idioţi! Cel mai trist lucru e că se distruge personalitatea oraşului, pentru că monumente de acest fel trebuie conservate, în niciun caz demolate. Acolo s-a muncit vreo 3 ani de zile pentru realizarea acestor fântâni, au fost proiectele, apoi s-au făcut modelajele, apoi transpuse în materiale definitive”, a spus Minea, revoltat de decizia autorităţilor de a distruge mozaicul şi decoraţiunile scultate, care dădeau unicitate fântânilor din zona Unirii.
Din 8 mai, Primăria Capitalei, prin compania Apa Nova, a început lucrările de demolare a fântânilor din zona Unirii. Aceasta este prima parte a unui amplu proiect de modernizare a ansamblului care cuprinde 17 fântâni, dintr-un total de 34 aflate pe Bulevardul Unirii. Proiectanţii şi constructorii au declarat că vor face şi alte arteziene, pentru a intra în Cartea Recordurilor.
“Două tuneluri de o parte şi de alta a parcului cu fântâni, prin care vor trece jeturi de apă. Oamenii vor avea senzaţia că stau într-un acvariu cu apă, dar tunelurile sunt şi ieşiri de siguranţă”, a explicat, la Ştirile Pro TV, Mihai Savin, director general adjunct al companiei Apa Nova, acesta spunând că se doreşte şi realizarea unor fântâni noi, pentru ca Bucureştiul să intre în Cartea Recordurilor cu cel mai lung traseu cu arteziene din lume.
În urma modernizării, fântânile ar trebui să aibă 4 regimuri de funcţionare, cu 4 programe diferite, cel mai spectaculos fiind în weekend, când, estimează Primăria Capitalei, aproximativ 4.000 de oameni vor veni să vadă spectacolul. Costul lucrărilor este estimat la aproximativ 7 milioane de euro, bani pe care îi va plăti Apa Nova, compania care administrează reţeaua de distribuţie a apei potabile din Bucureşti.
„Peste 10-15 ani nu o să mai recunoaştem nimic din oraşul ăsta, o să fie o altă lume şi o altă viaţă. Dar, sper să nu mai fie idioţii din ziua de azi la conducere. E vorba de incultură aici, nu avem oameni capabili, care să ştie ce e aia artă, ce e aia cultură, ce e aia civilizaţie, ce e aia filosofie. Cu ăştia, orice ai face, nu ai cum să le deschizi capul şi ochii, nu ai cum, pentru că sunt miticuţi”, a mai declarat Grigorie Minea.
Se estimează că lucrările de modernizare a fântânilor din centrul Capitalei se vor încheia în luna septembrie a acestui an. Până atunci, traficul pietonal va fi restricţionat în zonă, iar maşinile nu vor avea acces pe banda întâi de circulaţie.
Citește și:
VIDEO/Dan Bittman și povestea nudului furat de la el din casă, recuperat după mulți ani