Fotografii: Dumitru Angelescu, Vlad Chirea
La eveniment s-au strâns și câțiva protestatari s-au strâns în Piața Unirii, care au afișat mesaje în care și-au arătat nemulțumirea față de promisiunile nerealizate pe Primăriei Capitalei.
Spectacolul inaugural intitulat „Simfonia Apei” a început, la ora 20.00, la scena montată în Parcul Unirii, pe acordurile Orchestrei Simfonice București, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, alături de pianistul Ștefan Doniga și dansatorii Ana Vișan și Bogdan Iacob. De la ora 21.00, bucureștenii vor putea asista la un spectacol multimedia oferit de fântâni, dar şi proiecţii laser, dispunerea ecranelor de apă oferind un efect tridimensional unic în Europa.
Spectacol, în fiecare vineri, sâmbătă și duminică
După modernizare, începând cu 28 septembrie, fântânile vor oferi vizitatorilor show-uri multimedia în fiecare vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20.00-21.00, atât cât vremea o va permite. Reabilitarea și modernizarea celor 17 fântâni arteziene a costat 7 milioane de euro și a fost realizată din fondurile companiei Apa Nova București.
Reabilitarea fântânilor face parte dintr-un program din fonduri proprii Apa Nova, cu o investiție inițială estimata la 7 milioane de euro. Toate echipamentele au fost instalate în bazinele și structurile deja existente. Abordarea a presupus un „facelift” al fântânilor care au numeroase caracteristici clasice, elementul sculptural central fiind păstrat și integrat în totalitate în noul design.
Sistemul este monitorizat digital
Fântâna centrala din Piața Unirii are integrate patru „ecrane de apă” orientate spre cele patru puncte cardinale, menite să creeze o platformă multimedia imensă pentru videoclipuri, dar și proiecții laser, dispunerea ecranelor de apă oferind un efect tridimensional unic în Europa. Acum sistemul monitorizat complet digital permite controlul oricărei unități individuale din întregul complex de 44 de fântâni independente dispuse pe 1.4 km de la Piața Alba Iulia până în Piața Constituției.
Arhitecții proiectului au reinterpretat pentru noul design al ansamblului de fântâni tema Marii Uniri, introducând, în plus, elemente care fac trimitere către horă, alfabetul chirilic și ceramica cucutenilor.
Fântânile din Piața Unirii, construite la sfârșitul anilor 80, reprezintă unul dintre cele mai lungi astfel de sisteme din lume (1.4 km), cu o suprafață a apei de 16.200 m², unic prin modul de dispunere în centrul Capitalei.
În ziua de 20 septembrie, programul evenimentului de lansare va implica restricții de circulație în perimetrul Pieței Unirii și a parcului Unirii, în intervalul orar 18:00 – 23:00.
Lucrările la fântânile din Piața Unirii au început în luna mai.
CITEȘTE ȘI:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro