Parchetul General a anunțat luni că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, în dosarul care vizează alegerile prezidențiale din 2009.
Miercuri, Parchetul General a precizat că faptele din dosar se prescriu în 8 ani, potrivit noului Cod Penal sau în 10 ani, conform vechiului Cod. „Faptele pentru care s-a început urmărirea penală se prescriu potrivit legii vechi — art. 122 lit. b și c din vechiul Cod penal — în termen de 10 ani, respectiv 8 ani în conformitate cu legea nouă — art. 154 alin. 1 lit. c din noul Codul penal”, arată PÎCCJ într-un comunicat de presă.
Dosarul a fost deschis în urma unor dezvăluiri făcut de jurnalistul Dan Andronic. Acesta a spus că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.
Parlamentul urma să voteze, miercuri, înființarea comisiei care va ancheta alegerile prezidențiale din 2009. Odată constituită, comisia își va alege componența și va stabili pe cine va audia. Înființarea comisiei de anchetă privind prezidențialele din 2009 a fost amânată cu o săptămână de plenul Parlamentului.
Comisia de anchetă privind scrutinul prezidențial din 2009 a fost propusă de PSD și ALDE. Majoritatea parlamentară a cerut să fie demarată o anchetă în Parlament privind alegerile prezidențiale din 2009, pentru clarificarea aspectelor cu privire la organizarea alegerilor din 2009, dar și cu privire la rezultatul scrutinului prezidențial.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro