În New York City, sărbătoarea de Revelion din Times Square va fi „redusă”, cu mai puține petreceri și cu obligativitatea purtării măștii de protecție, a declarat joi un reprezentant al primarului Bill de Blasio.
În schimb, alte orașe mari din Europa, unde Omicron a generat numere record de îmbolnăvire, au decis direct să anuleze orice eveniment.
Cine a anulat definitiv
La Atena, niciun spectacol de artificii nu va mai avea loc peste Acropole în acest an. Ministrul sănătății, Thanos Plevris, a declarat în cursul unui briefing de presă de joi, 23 decembrie, că toate evenimentele publice de Crăciun și Anul Nou planificate de municipalități sunt anulate.
Și Germania va impune restricții stricte pentru a reduce răspândirea coronavirusului, începând cu 28 decembrie, și va interzice adunările de Revelion, potrivit unei decizii anunțate de cancelarul Olaf Scholz pe 21 decembrie. Prin urmare, în seara de Revelion nu vor avea loc spectacole de artificii în Berlin și nici în alte orașe mari din țară, precum Munchen sau Frankfurt.
Tot pe 21 decembrie a anunțat și premierul scoțian Nicola Sturgeon că toate adunările publice de Revelion din Scoția sunt anulate pentru a reduce riscul de transmitere a Omicron. Sturgeon a spus că decizia va „însemna, din păcate, și că sărbătorile pe scară largă Hogmanay (n.r. – Anul Nou în Scoția) – inclusiv cele planificate aici în capitala noastră – nu vor continua. Știu cât de dezamăgitor e acest lucru pentru cei care așteaptă cu nerăbdare aceste evenimente”.
Un eveniment planificat de Revelion la Londra a fost anulat ca urmare a răspândirii accelerate a tulpinei Omicron. De altfel, potrivit estimărilor oficiale, 1 din 10 locuitori ai capitalei britanice ar putea fi infectat cu coronavirus, iar numărul de noi cazuri atins zilnic în Marea Britanie atinge valori maxime în fiecare zi.
„Din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid, am luat decizia dificilă de a anula evenimentul nostru de Anul Nou din Trafalgar Square”, a transmis primarul Sadiq Khan pe Twitter. „Siguranța tuturor londonezilor trebuie să fie pe primul loc”.
Aproape 6.500 de persoane trebuiau să participe la petrecere, dar acum vor trebui să se mulțumească cu o transmisie specială difuzată de BBC One.
În India, guvernul regiunii Delhi, care cuprinde capitala națională New Delhi, a anunțat interzicerea tuturor adunărilor sociale, culturale, politice și a festivalurilor din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19. Barurile și restaurantele vor putea opera doar la o capacitate de 50%.
Parisul și-a anulat și el tradiționalul foc de artificii de pe bulevardul Champs-Elysées de Anul Nou din cauza noului val de infectări. „Spectacolul de artificii nu va avea loc și, din păcate, nu vor fi nici DJ”, a declarat Primăria Paris pentru AFP.
Premierul francez Jean Castex a declarat vineri, 17 decembrie, că marile petreceri publice și artificiile vor fi interzise în noaptea de Revelion și a recomandat ca toate persoanele, chiar și cele vaccinate, să facă un test Covid înainte de a participa la petreceri de final de an.
Italia se află și ea pe lista statelor europene care au decis să anuleze petrecerile publice de Revelion. Marile evenimente publice au fost anulate în toată țara, inclusiv concerte în aer liber și artificiile de la Veneția. Cluburile de noapte vor fi închise și pentru luna ianuarie. Regiunea Campania a interzis, de asemenea, consumul de alcool în zonele publice în perioada 23 decembrie – 1 ianuarie.
Orașele care permit petrecerile în stradă
Sunt însă și câteva orașe care nu și-au anulat evenimentele plănuite pentru noaptea de Revelion, cel puțin pentru moment. Bangkok, capitala Thailandei, își va organiza sărbătorile, dar cu câteva măsuri de siguranță. Potrivit Bangkok Post, sunt permise numai evenimentele în aer liber. Participanții trebuie să fie complet vaccinați, testați în ultimele 72 de ore și trebuie să se înscrie pentru a participa.
Cape Town, oraș de pe litoralul Africii de Sud, permite încă desfășurarea de evenimente de Anul Nou pentru rezidenții săi, dar cu multe controale de siguranță. Printre acestea se numără închiderea timpurie a locațiilor și restricții stricte.
Spectacolul pirotehnic de pe Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, este încă planificat, potrivit VisitDubai.com. Emiratul solicită vizitatorilor care doresc să participe la sărbătoare să se înregistreze pentru a primi coduri QR individuale care vor permite accesul.
După ce și-a anulat celebrările de Anul Nou la începutul lunii, Rio de Janeiro a revenit săptămâna aceasta asupra deciziei. „Vrem să sărbătorim sfârșitul de an într-o manieră calmă, sigură și organizată. Ne-am întâlnit cu Comitetul Științific, care a confirmat că va fi în siguranță să desfășurăm sărbătorile de Anul Nou în conformitate cu prevederile prezentate de guvernul orașului”, a spus primarul Eduardo Paes.
Petrecăreții sunt însă încurajați să stea aproape de casele lor pentru „a evita călătoriile inutile”.
Și Sidney, cel mai mare oraș al Australiei, merge înainte cu planurile de Revelion, dar doar pentru cei care au bilete. Schema completă de vaccinare nu este o condiție obligatorie, dar este recomandată de organizatori.
Taipei, cel mai mare oraș de pe insula Taiwan, plănuiește să organizeze spectacolul anual cu numărătoarea inversă și spectacolul de artificii de la turnurile zgârie-nori Taipei 101.
Spre deosebire de anul trecut, și în România vor fi permise petreceri în aer liber în noaptea de Revelion. Cu toate acestea, multe orașe au decis să nu organizeze concerte pentru a evita o supraaglomerare. O decizie similară a fost luată și de Primăria Capitalei, dar bucureștenii vor putea merge la concerte în Parcul IOR din sectorul 3. Și Timișoara, și Iași au programate petreceri de Revelion.
Foto: EPA