Daca aveti carduri la vreo banca, pe care nu le-ati folosit niciodata, sau daca ati uitat o luna de zile sa va achitati rata, in acest caz trebuie sa stiti ca numele dumneavoastra se afla inregistrat intr-o baza de date unde nu v-ati dori sa fie. Timp de cinci ani figurati ca “rau-platnic” la Biroul de Credit, ceea ce inseamna ca, in toata aceasta perioada, nici o banca nu va avea incredere sa va imprumute bani.

O datorie de 1 leu. Atat este suficient pentru a va trezi inscrisi ca rau-platnici la Biroul de Credit. Automat, aveti o bila neagra si, timp de cinci ani, acest lucru va ingreuna obtinerea unui nou credit bancar. “Daca s-a intarziat cu mai mult de 30 de zile la plata ratelor scadente, banca este obligata sa anunte Biroul de Credit. Intrand azi ca „rau-platnic”, asa ramai timp de cinci ani de zile, chiar daca, intre timp, restanta este achitata. De asemenea, in baza noastra de date mai pot fi inscrise persoane care au savarsit infrac-tiuni in relatia cu banca sau ale caror declaratii prezinta inadvertente.

Toate aceste informatii negative se alatura celor pozitive si se prezinta, la cerere, altor banci, societatilor de credit de consum, de leasing sau de asigurari atunci cand se doreste inceperea unui contract cu acestea. Fiecare banca decide, apoi, dupa propriile reguli, daca persoanele respective sunt sau nu un partener de incredere”, ne-a spus Serban Marian Epure, director general al Biroului de Credit.  Singura posibilitate de a fi sterse informatiile negative din baza de date a Biroului de Credit este la initiativa bancii care le-a transmis, in cazul in care constata ca s-a comis o eroare. Potrivit directorului general, 245.000 de romani figurau, la sfarsitul lunii iulie, cu restante curente si alte 800.000 de nume sunt inscrise in bazele de date.

Contractele trebuie citite cu atentie

Pentru a nu avea neplacuta surpriza ca, atunci cand aveti mai mare nevoie, bancile sa va refuze creditul din cauza unei datorii marunte si uitate de vreme, sunteti sfatuiti sa va luati, din timp, masuri de precautie. “Sunt banci care nu avertizeaza clientii, atunci cand acestia intirzie cu plata, deoarece contractul nu specifica nimic in sensul acesta. Prin urmare, e bine ca oamenii sa citeasca inca de la inceput cu atentie contractul incheiat, sa stie exact termenele de plata. Apoi, daca la doctor mergi o data pe an, la banca trebuie sa mergi o data pe luna, sa te interesezi daca au crescut comisioanele, daca mai ai ceva de plata. Pericolul cel mai mare de a uita de rate este in perioada concediilor. De aceea, pentru a scapa de grija, ar fi mai bine sa se plateasca cu o luna in avans”, ne-a mai spus Serban Marian Epure.

Cum aflati daca sunteti sau nu „clientii” Biroului de Credit

Oricine a avut tangente cu sistemul bancar poate cere Biroului de Credit eliberarea unei situatii proprii. Cererea, datata si semnata, impreuna cu o copie a actului de identitate, se tri-mit prin e-mail (la situatie@birouldecredit.ro), prin posta la sediul institutiei (Calea Victoriei, nr. 15, sector 3, cod postal 030023) sau prin fax (la 021.315.10.21). Prima cerere dintr-un an se elibereaza gratuit, in termen de 15 zile, cea de-a doua taxandu-se cu 30.000 de lei vechi.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News