Peste 60 de oameni au fost prezenţi azi în sala P55 din Curtea de Apel Bucureşti, pentru a asista la procesul Colectiv. Inculpaţi, avocaţi, răniţi în incendiu şi rude ale celor decedaţi s-au înghesuit pe băncile din sală, pe culoarul din faţa prezidiului şi pe lângă pereţii sălii. Cu toţii purtau măşti de protecţie, însă distanţarea fizică era imposibilă.
Piedone a anunţat că nu are COVID, imediat după proces
Din sala de judecată a lipsit Popescu Piedone, fostul primar al sectorului 4, care declarase miercuri, într-o postare pe Facebook, că fiica lui a ieşit pozitivă la testul COVID, iar el a decis să se autoizoleze. Asta deşi cei doi nu locuiesc în aceeaşi casă, deci nu sunt contacţi direcţi.
În decembrie 2019, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Piedone a contestat decizia, iar zilele acestea el se află în campania electorată pentru postul de primar al sectorului 5.
Şedinţa de judecată de azi de la Curtea de Apel Bucureşti a început la ora 9.00. Conform unui filmuleţ pe care Piedone l-a postat recent pe Facebook, la ora 9.42 el a fost anunţat telefonic că a ieşit negativ la testul COVID.
S-au fixat următoarele 5 termene din proces
În sala de judecată din care a lipsit fostul edil al sectorului 4, grefierul intră şi, văzând mulţimea adunată, anunţă: “Sala e destul de mică. Avocaţii să vină în faţă”, iar spaţiul din faţa prezidiului se umple. “În bănci să rămână doamnele, iar bărbaţii să stea în picioare”, mai cere grefierul. Nu toţi se conformează.
Sunt peste 300 de părţi în dosar, zeci de liste cu nume de răniţi şi de părinţi ai celor decedaţi, iar citirea numelor, atunci când se face prezenţa, durează jumătate de oră.
La final, grefierul anunţă că Golden Ideas Fireworks Artists SRL, firma care a organizat spectacolul de artificii în clubul Colectiv, cere amânare, pentru a-şi putea angaja avocat.
- 65 de oameni au murit în urma incendiului care a izbucnit în clubul Colectiv în seara de 30 octombrie 2015
Preşedinta completului, judecătoarea Dumitrache Adina Pretoria, ia cuvântul şi anunţă că, de la următorul termen, procesul se va muta la etaj, într-o sală mai mare. Spune că au fost fixate deja cinci termene anticipate, pentru datele de 30 septembrie, 16 octombrie, 28 octombrie, 13 noiembrie, 25 noiembrie şi “încă unul în decembrie, până în sărbători”.
Instanţa: “Nu avem posibilitatea să vă distanţăm”
Judecătoarea Dumitrache anunţă că toţi inculpaţi vor avea şi avocaţi din oficiu, până la finalul procesului, indiferent dacă au sau nu apărător ales. Iar părţile civile, adică răniţii şi rudele celor decedaţi, nu vor fi obligate să vină în sala de judecată, dacă sunt reprezentate prin avocat.
“Pentru că acest dosar este cu multe părţi, nu avem posibilitatea să vă distanţăm”, spune preşedinta completului celor din sală. “Aşa că, dacă prezentaţi semne de boală, vă rugăm să ne trimiteţi o cerere şi să rămâneţi acasă”.
Până la termenul următor, din 30 septembrie, cei care au contestat decizia Tribunalului Bucureşti trebuie să depună motivele de apel, dar ei îşi pot susţine argumentaţia şi în faţa instanţei, a anunţat judecătoarea.
Condamnările și amenzile date de Tribunalul București în Dosarul Colectiv
În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv. Astfel, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, iar cei trei patroni ai clubului Colectiv, la 11 ani și 8 luni fiecare.
- Cristian Popescu-Piedone – fost primar al sectorului 4 – 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare
- Anastasescu George Alin – patron Colectiv – 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
- Mincu Costin – patron Colectiv – 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
- Gancea Paul-Cătălin – patron Colectiv – 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare;
- Radu Antonina – pompier ISU – 9 ani și două luni de închisoare cu executare
- Matei George-Petrică – pompier ISU – 9 ani și două luni de închisoare cu executare;
- Iofciu Aurelia – angajată Primărie Sector 4 – 8 ani de închisoare cu executare
- Ganea Luminiţa Larisa – consilier superior Primărie Sector 4 – 7 ani de închisoare cu executare
- Moţoc Sandra Ramona – referent superior Primărie Sector 4 – 3 ani de închisoare cu suspendare
- Niţă Daniela Ioana – patron firmă de artificii – 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare
- Niţă Cristian Mihai – patron firmă de artificii – 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare
- Zaharia Viorel – pirotehnist – 9 ani și 8 luni de închisoare cu executare
- Moise Marian – pirotehnist – 10 ani de închisoare cu executare
- Clubul Colectiv SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei
- Golden Ideas Fireworks Artists SRL – 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă
- SC Noran Prompt Serv SRL – confiscarea sumei de 147.133 de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro