Draftul OUG prevede că instituțiile și autoritățile publice locale nu pot finanța din fonduri publice organizarea unor evenimente precum festivaluri, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice în noiembrie și decembrie 2023.
Evenimentele de acest tip pot fi totuși organizate dacă banii provin din donații sau sponsorizări.
Nu sunt interzise însă petrecerile de Crăciun sau Revelion, dar și aici Guvernul vine cu o serie de condiții în proiectul de OUG.
„Cheltuielile cu organizarea acestor evenimente nu pot depăși media cheltuielilor lunare de aceeași natură realizate în perioada ianuarie – septembrie 2023. Eventualele cheltuieli de această natură care depășesc plafonul stabilit anterior pot fi suportate din donații și sponsorizări”, este forma dorită de Guvern, potrivit draftului consultat de Libertatea.
Avertismentul ministrului de finanțe
Ministrul de finanțe le-a cerut liderilor coaliției să stopeze cheltuielile la final de an. Libertatea a dezvăluit, pe 5 octombrie, că Marcel Boloș le-a transmis premierului Marcel Ciolacu și președintelui PNL, Nicolae Ciucă, faptul că bugetul nu suportă asemenea cheltuieli la final de an, iar deficitul bugetar poate crește cu două puncte procentuale.
„Trebuie prudență din cauza zburdălniciei de cheltuieli din noiembrie și decembrie. De exemplu, la cheltuieli materiale și servicii, bugetele locale au avut anul trecut o medie lunară de 1,1 miliarde de lei și, în decembrie 2022, pe bunuri și servicii au avut 4,6 miliarde de lei. De patru ori mai mult. La cheltuieli de capital, investiții, dacă în cursul anului au o medie de 1,2 miliarde de lei, în luna decembrie 2022 au avut 5 miliarde de lei”, a declarat Marcel Boloș pentru Libertatea la începutul lunii octombrie.
Ce alte cheltuieli se limitează
În proiectul de OUG se precizează că plățile efectuate în perioada noiembrie – decembrie 2023 să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie – septembrie 2023 și în limita bugetului aprobat.
Pe lista de cheltuieli pentru care nu se pot încheia angajamente de primării se numără:
- „Bunuri și servicii” pentru alineatele „Furnituri de birou” și „Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”
- Reparații curente
- Bunuri de natura obiectelor de inventar
- Cărți, publicații și materiale documentare
- Consultanță și expertiză
- Pregătire profesională
- Studii și cercetări
- Contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere
- Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor „Chirii” și „Executarea silită a creanțelor bugetare”
- Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile „Sănătate” și „Asistență socială”
Și investițiile făcute prin Compania Națională de Investiții vor fi atent urmărite în ultimele două luni din an pentru a nu crește nivelul arieratelor ( n.r. – datoriilor). Dacă s-au epuizat creditele bugetare pentru anul în curs, CNI va trebui să solicite sistarea livrării de bunuri, prestării de servicii sau execuția de lucrări.
Ordonanța de urgență nu are încă un acord final în coaliție, dar ea va fi discutată în următoarea ședință, potrivit unor surse guvernamentale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Persana • 10.11.2023, 10:07
Ei vor face tot ce vor. Asta este doar pentru cei care chiar cred in gogosi si Mos Craciun