Planurile includ creșterea treptată a vârstei legale de fumat, care s-ar putea extinde la interzicerea vânzării de țigări și produse din tutun persoanelor s-au născut după 2004, făcând fumatul efectiv ilegal pentru această generație.
De asemenea, a fost luată în considerare o reducere semnificativă a nivelului de nicotină permis în produsele din tutun, interzicerea filtrelor, stabilirea unui preț minim pentru tutun și restricționarea locațiilor în care tutunul și țigările pot fi vândute.
„Avem nevoie de o nouă abordare”, a declarat joi ministrul adjunct al sănătății, dr. Ayesha Verrall, anunțând modificările. „Aproximativ 4.500 de neozeelandezi mor în fiecare an din cauza tutunului și trebuie să facem progrese accelerate pentru a putea atinge acest obiectiv (n.r. fără fumători în 2025). Fără un program de control al tutunului nu vom ajunge acolo.”
Propunerile au fost întâmpinate cu laude de o serie de organizații de sănătate publică. „Această propunere depășește asistența oferită oamenilor pentru a renunța”, a declarat Lucy Elwood, director executiv al Societății pentru Cancer. Ea a menționat că numărul vânzătorilor cu amănuntul de tutun a fost de patru ori mai mare în comunitățile cu venituri mici, unde rata fumatului a fost cea mai mare.
„Aceste inechități evidente sunt motivul pentru care trebuie să protejăm generațiile viitoare de daunele tutunului”, a spus Elwood. „Tutunul este cel mai dăunător produs de consum din istorie și trebuie eliminat treptat.”
Dar planurile s-au confruntat, de asemenea, cu critici pentru posibile consecințe neintenționate, inclusiv perspectiva falimentului pentru micii proprietari de magazine și posibilitatea unei piețe negre extinse pentru tutun.
Guvernul a recunoscut că acesta este un risc în documentul său care subliniază propunerile: „Dovezile indică faptul că cantitatea de produse din tutun care sunt introduse în contrabandă în Noua Zeelandă a crescut substanțial în ultimii ani și grupurile infracționale organizate sunt implicate în contrabandă pe scară largă”.
Partidul de dreapta ACT a declarat că scăderea conținutului de nicotină ar putea duce la o schimbare de comportament în rândul fumătorilor care vor cumpăra mai multe țigări pentru a ajunge la nivelul de nicotina dorit.
Măsura a stârnit, de asemenea, întrebări cu privire la măsura în care guvernul ar trebui să intervină în viața oamenilor: „Există un principiu filosofic despre adulții care pot lua decizii pentru ei înșiși, în mod rațional”, a scris jurnalistul Alex Braae într-o analiză pentru Spinoff.
Fumatul reprezintă unul din patru decese cauzate de cancer în Noua Zeelandă, iar aproximativ jumătate de milion de neozeelandezi fumează zilnic. Efectele acestui lucru se simt cel mai mult în rândul comunităților indigene maori, din Noua Zeelandă: femeile maori au cele mai mari rate de fumat din țară, cu aproximativ 30% care fumează zilnic. Cancerul este principala cauză de deces pentru femeile maori și a doua cauză pentru bărbații maori.