În cadrul ședinței de astăzi s-a decis și înlocuirea din lege a noțiunii de ”persoană fizică” cu cea de ”consummator”. Astfel, în acest context nu poate fi vorba despre dezvoltatori imonbiliari, ci de oameni care fac credit pentru a-și cumpăra casa în care locuiesc.
Dezbaterile din parlament vin după ce Banca Națională a trimis vineri o scrisoare Senatului prin care cerea o serie de modificări, printre care introducerea unui plafon de 150.000 de euro, casa ori apartamentul să fie locuite de cel care a luat împrumutul, legea să nu fie retroactivă, iar ratele împrumutaților să depășească 65% din venit.
Inițiatorii estimează că legea dării în plată va ajunge la vot cel mai târziu în aprilie. Între timp, mai multe bănci avertizează că dacă legea rămâne așa, vor înăspri condițiile de creditare. Creşterile avansului cerut de bănci la creditele ipotecare a ajuns în atenţia Consiliului Concurenţei. E drept, instituţia a primit o plângere, potrivit ziarului Bursa şi acum analizează contextul.
Consiliul Concurenţei a început să monitorizeze creşterile de avans la creditele ipotecare anunţate deja de Raiffeisen şi Bancpost şi pregătite şi de alte bănci. Încearcă să vadă dacă nu cumva băncile s-au înţeles între ele să modifice condiţiile împrumuturilor. Asta în condiţiile în care susţinătorii legii dării în plată consideră că, prin majorarea avansului, băncile acţionează ca un cartel în încercarea de a pune presiune pe parlamentarii ce vor decide în ce condiţii predarea cheilor locuinţei stinge definitiv un împrumut. Însă Banca Naţională a considerat că decizia de majorare a avansului este o reacţie normală având în vedere actuala formă a legii dării în plată. BNR cere ca proiectul să fie modificat astfel încât creditarea să nu fie pusă în pericol.
Daniel Zamfir, unul dintre iniţiatorii legii, a criticat însă propunerile BNR şi a ameninţat că, dacă acestea vor fi luate în calcul, îşi va retrage semnătura de pe proiect.