Cei cu pensii între 740 şi 872 de lei, în afara sistemului
Este vorba de cei care au o pensie cuprinsă între 740 de lei (vechiul plafon până la care nu se plătea contribuţie la sănătate) şi 872 de lei (noul punct de pensie, stabilit ca plafon de noul Cod Fiscal).
Concret, e vorba de nu mai puţin de 508.609 de pensionari, din întreaga ţară, ale căror pensii se situează între cele două plafoane şi care, pentru a fi asiguraţi, începând cu 1 ianuarie 2016, ar fi trebuit, teoretic, să plătească CASS. Ceea ce, fireşte, nu s-a întâmplat şi nu din vina lor. Ca urmare, aceştia apar în sistem ca fiind neasiguraţi pentru sănătate.
Modificările necesare
Pentru a corecta această eroare şi pentru ca toţi cei peste 500.000 de pensionari să beneficieze, în continuare, de asigurare de sănătate, noul act normativ, întocmit de Ministerul Sănătăţii, propune modificările necesare ale vechii legislaţii. Astfel, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii se va modifica în sensul că, la Art. 224 (categoriile de persoane care beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei) vor fi incluse şi persoanele fizice cu venituri din pensii mai mici sau egale cu valoarea noului punct de pensie, adică 872 de lei.
(Prin Legea nr. 95/2006, aflată încă în vigoare, până la modificarea ei, beneficiază de asigurare fără contribuţie doar pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 delei). De asemenea, la Art. 225(categorii de asiguraţi scutite de la coplată) se vor adăuga persoanele fizice cu venituri lunare doar din pensii al căror cuantum este de până la valoarea unui punct de pensie, adică 872 de lei.
(Prin legea anterioară erau scutiţi doar pensionarii cu venituri, numai din pensii, de până la 740 de lei/lună). Pe scurt, şi cei cu pensii până la 872 de lei vor fi asiguraţi, fără contribuţie, iar cei cu pensii peste 872 de lei vor plăti CASS, conform noului Cod Fiscal. Din punct de vedere tehnic, sistemul va da “semnalul de alarmă” după trei luni de la ultima “livrare”.
Asistenţa medicală, sub semnul întrebării
Adică la 1 aprilie, aceşti oameni nu vor mai primi servicii medicale gratuite. Şi chiar dacă totul va reintra în normal, peste şase luni sistemul va depista pensionarii care au fost victimele legii şi le va cere să plătească perioada în care, teoretic, nu au cotizat, adică cel puţin două luni!
Mai mult, dacă nu se modifică legea, sub semnul întrebării vor rămâne nu doar cei 500.000 de pensionari, ci aproape 2,5 milioane. În nota de fundamentare, autorii proiectului ordonanţei de urgenţă precizează: prevederile art. 224 alin. (2) lit. g), în forma propusă pentru modificare, se aplică pentru un număr de 2.454.949 de pensionari, din care 1.946.340 cu pensii mai mici de 740 de lei şi 508.609 pensionari cu pensii cuprinse între 740 de lei şi 872 de lei.
“Întrucât această categorie de persoane se află în imposibilitatea de a contribui la constituirea fondurilor de asigurări sociale de sănătate şi având în vedere că neplata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate îi elimină din categoria asiguraţilor sistemului de asigurări sociale de sănătate, se impune modificarea art. 224 alin. (2) lit. g), art. 225 lit. c) şi art. 266 alin. (3) din Legea nr. 95/2006.
Neadoptarea în regim de urgenţă a măsurilor de reglementare prevăzute în prezentul act normativ conduce la imposibilitatea acordării asistenţei medicale”– se arată în nota de fundamentare.
Medicul de familie, schimbat înainte de 6 luni
Prin acelaşi proiect se stabileşte cadrul potrivit căruia un asigurat îşi poate schimba medicul de familie, înainte de termenul de 6 luni, care e stabilit în prezent. De asemenea, se prelungeşte termenul de valabilitate al cardului european de asigurări sociale de sănătate, de la 6 luni la un an, pentru asiguraţii aflaţi pe teritoriul unor state membre ale UE.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!