Emoţii mari pentru elevii care vor începe examenul de bacalaureat luni. Profesorii au refuzat propunerea Ministerului Educaţiei de a reduce cu 50% indemnizaţia pentru cei care se ocupă de evaluarea lucrărilor copiilor. Sindicatele din învăţământ au anunţat că fiecare dascăl va decide dacă participă la examen sau nu.

“E umilitor să plăteşti un supraveghetor la bacalaureat cu contravaloarea unei sticle cu apă plată, în condiţiile în care el trebuie să verifice sala, să se asigure că elevii nu au materiale didactice la ei şi că nu copiază. Este sub demnitatea oricui!”, a declarat Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Pentru fiecare lucrare corectată, un profesor primea anul trecut 7,5 lei, iar acum ar putea lua 4 lei. La examenele orale, pentru fiecare copil testat, suma ar scădea de la 4,7 lei la doar 2 lei impozabili. Un preşedinte de comisie va primi numai 800 de lei, faţă de 1.150 de lei, cât se plătea anul trecut. Deşi Bac-ul ar putea fi boicotat, ministrul Ecaterina Andronescu se bazează pe “înţelegerea” cadrelor didactice.

“Pentru acest examen s-au alocat aproape opt milioane de euro, ceea ce nu e foarte puţin. Fac apel la profesori să înţeleagă că avem resurse limitate şi să se prezinte la examen”, a spus aceasta.

Lefurile în învăţământ cresc în trei ani

Potrivit proiectului legii de salarizare unică, profesorii vor avea lefurile mărite gradual, în decurs de trei ani. În salariul de bază al personalului din educaţie vor intra mai multe sporuri, printre care cel de stabilitate şi cel pentru vechime. Suplimentar, vor fi acordate salariul de bază, salariul de merit şi indemnizaţia de conducere. În următoarele zile proiectul legii de salarizare unică va ajunge la Guvern, pentru analiză, iar pe 30 iunie va intra în dezbatere publică. Legea se va aplica din ianuarie 2010. Libertatea vă prezintă azi salariile de care vor beneficia cadrele didactice, iar în zilele următoare lefurile altor bugetari.

Află care va fi salariul tău

 
 

Urmărește-ne pe Google News