Mai vezi, probabil, pe la ghene de bloc câte un televizor vechi, o maşină de spălat ruginită, un aspirator, un frigider – dovadă că încă nu suntem civilizaţi. Şi că nu ştim că putem plăti scump lipsa de civilizaţie: amenzile pentru abandonarea deşeurilor de acest fel încep de la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
Nici ”mărunţişurile” – baterii uzate, becuri, neoane, electrocasnice de bucătărie etc. – nu trebuie aruncate la gunoiul menajer, în pubelele din oraş sau în natură. Şi ele intră în categoria DEEE – deşeuri de echipamente electrice şi electronice care, potrivit legii, trebuie sortate şi reciclate.
Cum te descotoroseşti de aparatura defectă
Pentru becuri, baterii, neoane etc. există puncte de colectare inclusiv în marile magazine. Pentru aparatura de mari dimensiuni ai două soluţii: unu – să o duci la cel mai apropiat punct de colectare dedicat (îl găseşti printr-o simplă căutare pe Google) sau să chemi acasă sau la locul de muncă, de la caz la caz, Patrula de Reciclare. Suni la TelVerde 0800.444.800 (apel gratuit în toate rețelele de telefonie); doi – să completezi şi să trimiţi online formularul de pe site-ul www.patruladereciclare.ro. Iar patrulele de reciclare ale Asociaţiei RoRec din Bucureşti sau din judeţul tău te scapă gratuit de orice deșeu electric mare – reprezentantul local te contactează şi stabileşte împreună cu tine ziua şi intervalul orar în care va avea loc ridicarea deşeurilor.
”Superofertă” până la 31 august
”Patrula de Reciclare” este un program național de educație de mediu al Asociației Române pentru Reciclare – RoRec derulat, din 2011, în unitățile de învățământ pre-universitar din București și din țară, cu sprijinul inspectoratelor școlare locale. Oricine scapă de aparatele electrice vechi sau stricate până la 31 august, predându-le patrulelor de recilare, ajută copiii și tinerii din județul său să câștige unul din premiile naționale oferite de ”Patrula de Reciclare”: premiile constau în dotarea unităţilor respective de învăţământ cu materiale didactice, echipamente IT (imprimante, calculatoare/laptop-uri), rechizite, birotică, dar şi în excursii organizate pentru elevi.
Șansele fiecărei grădiniţe şi şcoli depind de susținerea noastră – părinţi, bunici, unchi şi mătuşi, cetățeni fără vreo legătură de rudenie, instituții și firme care colectează și trimit la reciclare deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE).
Hai reciclareee!
Firmele și instituțiile care casează DEEE-urile din gestiune în beneficiul programului ”Patrula de Reciclare” primesc statutul de Suporteri ai Patrulei de Reciclare și se alătură comunității naționale a organizațiilor care susțin colectarea responsabilă a deșeurilor electrice în România.