Mihaela Paraschiv lucrează într-o farmacie independentă din Bucureşti, în apropierea Institutului Fundeni.
„Pentru medicamentele compensate, nu s-au mai făcut plăţile din iulie 2020, iar din august – nimic pentru programe naţionale: oncologie, diabet”, spune Paraschiv despre situaţia din farmacia sa.
Farmaciile mici, mai afectate decât lanţurile de farmacii
Potrivit contractului-cadru, Casa de Asigurări are cel mult 60, respectiv 90 de zile să deconteze farmaciilor ceea ce acestea le plătesc iniţial din propriul buget distribuitorilor.
„Lanţurile de farmacii au în spate distribuitori (n.r. – au distribuitori proprii, care au un cash-flow de lucru). Dar noi, farmaciile independente, ne vom bloca. Deja unul dintre furnizorii mei nu mai primeşte comenzi de la noi, ceea ce înseamnă că nu mai pot aduce anumite medicamente, cum ar fi cele pentru cancer de prostată”, avertizează Paraschiv.
Nu poţi să susţii şase luni medicamente pe oncologie, care sunt foarte scumpe şi din care oricum farmacia câştigă foarte puţin.
Mihaela Paraschiv, farmacistă:
Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica a făcut, încă din septembrie, mai multe adrese către CNAS, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, cerând echilibrarea acestor plăţi.
Bolnavi de cancer, întorși din drum de la farmacie
„Cine are de suferit în final e tot pacientul, pentru că nu mai găseşte medicamentele”, spune Sânziana Mardale, preşedinta AFIE.
Numai CNAS le-a răspuns farmaciştilor.
„Au spus că este prevăzut în contractul-cadru că nu ne pot plăti decât în limita bugetului. Ar fi trebuit să ne anunţe, încă de când ştiau că nu mai au buget, ca să nu mai eliberăm medicamente. Ne mai spun că următoarea plată va fi din bugetul pe 2021, deci cel mai devreme din februarie. Nu mai rezistăm până atunci, e imposibil”, a explicat Mihaela Paraschiv.
Pentru anumite tipuri de cancer, Paraschiv deja nu mai poate comanda medicamentele, „furnizorul m-a blocat”, iar pentru o farmacie aflată chiar lângă Fundeni, unde ajung pacienţi oncologici din mai multe judeţe, nu doar Bucureşti, asta se traduce în zeci de bolnavi întorşi din drum.
„Semnale primim din toată ţara că nu mai au de unde să se aprovizioneze”, spune Sânziana Mardale. „Se resimte mai mult pe farmaciile mai mici, independente, dar sunt probleme şi pentru lanţuri, chiar dacă au distribuitori proprii”.
În noiembrie şi decembrie, farmaciile au primit o parte din sumele restante, dar puţin faţă de datoriile caselor de asigurări, afirmă farmaciştii.
„Toată luna decembrie, când am sunat la CASMB, îmi spuneau: staţi liniştiţi, că până la sfârşitul lunii vor fi plătite programele naţionale. Pe 28 decembrie s-a făcut ultima plată. Eu aşteptam în jur de 700.000 de lei şi, din aceştia, am primit 27.000 de lei”, a explicat Mihaela Paraschiv.
„Întârzierile la plata datoriilor către furnizori înseamnă pentru farmacii atât aplicarea de penalităţi (n.r. – din partea furnizorilor), cât şi întreruperea livrărilor de medicamente”, confirmă şi Colegiul Farmaciştilor într-un comunicat de presă transmis marţi, 5 ianuarie.
CNAS spune că va recupera în ianuarie decalajul la plăţile către farmacii
Într-un răspuns pentru Libertatea, CNAS spune: „Există un decalaj la plata aferentă lunii decembrie, care va fi recuperat în scurt timp şi a fost generat de întârzierea alocării bugetare aferente lunii decembrie 2020”.
Pentru medicamentele compensate, CNAS avea, legal, maximum 90 de zile să facă plata.
Potrivit CNAS, la 6 ianuarie, au fost repartizate către casele judeţene de asigurări credite bugetare de 695.219 mii lei pentru decontarea medicamentelor compensate eliberate de farmacii în luna august 2020 (suma de 330.054 mii lei) și luna septembrie 2020 (365.165 mii lei).
Cu alte cuvinte, CNAS recunoaşte o întârziere de 30 de zile faţă de plata compensatelor şi spune că abia miercuri, 6 ianuarie, aceste fonduri au ajuns la casele judeţene de asigurări, de unde urmează să fie plătite farmaciile.
În ceea ce priveşte programele naţionale (precum cancer, diabet etc.), CNAS admite tot o întârziere de 30 de zile faţă de termenul maxim pentru realizarea decontării (60 de zile, potrivit contractului-cadru al farmaciilor).
Astfel, CNAS spune că, în ianuarie, a trimis către casele judeţene de asigurări fondurile pentru plata medicamentelor din programele naţionale: 356.690 mii de lei pentru medicamente eliberate în septembrie şi 545.890 mii de lei pentru consumul aferent lunii octombrie.
„Începând din 7 ianuarie, se vor face plăţile către farmacii”, mai spune răspunsul CNAS către Libertatea.
Pandemia a afectat şi vânzările din farmacii
În teritoriu însă, farmaciştii acuză întârzieri mai mari de două luni faţă de termenul maxim prevăzut în contractul-cadru, deci chiar şi 150 de zile faţă de momentul eliberării medicamentului din farmacie.
„În noiembrie şi decembrie s-a încasat foarte puţin. Oricum există o practică la nivelul judeţelor de a se plăti facturile parţial, nu integral. Casa spune că a plătit, dar, de fapt, nu e o decontare integrală”, explică Sânziana Mardale, care este şi farmacistă în Braşov.
2020 a afectat negativ şi veniturile farmaciilor, mai spune Mardale, „chiar dacă lumea se aşteaptă, poate, la contrariu”. Vânzările au scăzut considerabil în farmacii, pe fondul restricţiilor de deplasare, dar şi prin investiţia în măsurile de protecţie în faţa COVID: achiziţia de echipamente de protecţie pentru farmacişti, dezinfectanţi.
Ne aşteptam să avem un sprijin din partea statului, nu să ne fie puse piedici şi mai mari în a ne aproviziona cu medicamente, în contextul în care alte ţări din UE oferă sprijin farmaciilor, poate chiar le plătesc şi mai din timp. Pentru că termenul de plată al Casei, de maximum 60 sau 90 de zile, poate să fie şi devansat. Acum este cu mult întârziat
Sânziana Mardale, farmacistă:
Potrivit unui comunicat al AFIE, dificultatea farmaciilor comunitare de a face faţă plăţilor întârziate este accentuată de specificul pandemiei, când:
- materialele sanitare şi multe medicamente sunt livrate farmaciilor doar cu plata pe loc.
- circulaţia mărfurilor este îngreunată de pandemia de coronavirus.
- mai puţini oameni se adresează farmaciilor și, prin urmare, și veniturile acestora s-au diminuat semnificativ.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro