„INVENTAR. SE ACTUALIZEAZA PRETURILE. REVENITI MAI TARZIU”. Afise de acest gen erau lipite pe geamurile tuturor farmaciilor ieri dimineata. Multi nu le-au observat si au incercat totusi usile si abia dupa aceea
s-au lamurit ca nu au de unde sa-si procure medicamentele necesare. Blocajul a fost general, iar situatia s-ar putea sa mai continue si in urmatoarele zi-le. „Unele farmacii au primit dischetele cu noile preturi, altele nu. Astfel ca la o parte dintre farmacii inventarul ar putea sa dureze si 5 zile pentru implementarea noilor preturi. Pacientii vor fi nevoiti sa se plimbe de la o farmacie la alta”, a declarat ieri Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor.
De ieri, pretul de raft al medicamentelor date pe baza de reteta a scazut cu 7 pana la 11%, ca urmare a eliminarii marjei de devalorizare si de scadere a marjei de import. Majoritatea farmaciilor au fost nemultumite de aceasta decizie deoarece ea trebuie aplicata inclusiv la produsele de pe stoc. „Am acceptat acest lucru. Dar asta inseamna pierderi foarte mari pentru farmacii, pentru ca medicamentele le-am cumparat la un pret si acum trebuie sa le vindem mai ieftin, deci in pierdere. La o simpla evaluare ar fi ca si cum o farmacie ar trebui sa munceasca doua luni gratuit”, a mai precizat Dumitru Lupuliasa.
Din aceasta cauza ieri existau farmacii care continuau sa vanda la vechile preturi. „Asta inseamna incalcarea legii. Preturile trebuie modificate pana azi (n.r. ieri) la ora 24.00, iar dupa aceea daca mai exista cineva care nu a operat aceasta modificare risca sa-i fie retrasa autorizatia de functionare”, a precizat ieri ministrul sanatatii, Eugen Nicola-escu.
Modificarea preturilor la medicamentele date prin prescriptie se va aplica o data la trei luni si ea poate sa aduca fie o ieftinire, fie o scumpire a acestor produse in functie si de cum va evolua cursul de schimb.
Tot ieri, ministrul sanatatii, cel al finantelor si presedintele CNAS au semnat un protocol cu furnizorii de medicamente prin care s-a cazut de acord ca toate datoriile din sistemul sanitar sa fie stinse pana la 31 ianuarie 2006, autoritatile promitand ca nu ne vom mai confrunta cu o noua criza a medicamentelor.