“Studiul” său se numea “Explozia cazurilor de COVID-19 din Cyllage City, legată de consumul de Zubat” și a apărut în American Journal of Biomedical Science & Research.
Acesta dădea vina pe o creatură ficțională dintr-un oraș inventat, amplasat în universul Pokemon, scrie The Scientist.
Batman și Doctor House, citați în studiu
Mai mult, studiul includea referiri la un autor numit Bruce Wayne din Gotham Forensics Quarterly, care ar fi folosit lilieci pentru a lupta împotriva crimei organizate. Bruce Wayne este numele ficțional al lui Batman, iar Gotham este orașul său din universul benzilor desenate.
În altă parte este citat romanul “Tulpina Andromeda”, scris de Michael Crichton, cel care a scris și “Jurassic Park”.
Tot la referințe erau citați dictatorii Kim Jong-un, Stalin și Pol Pot, dar și Leonardo da Vinci, George Orwell sau personajul de desene animate SpongeBob SquarePants.
Studiul îi avea drept coautori pe Nurse Joy, adică o asistentă medicală tot din Pokemon, dar și pe Doctor House, personaj dintr-un serial medical celebru.
Articolul chiar a fost publicat
Cu toate acestea, la doar patru zile după ce a trimis studiul, autorul a fost contactat de redactorul-șef al publicației unde l-a trimis, American Journal of Biomedical Science & Research, ca să îi spună că este “bucuroasă să îl informeze” că studiul său va fi publicat, după ce a primit comentarii pozitive.
Aceasta nu este prima sa lucrare falsă legată de Pokemon pe care a trimis-o către jurnalele științifice.
Mulți ar putea argumenta că e posibil ca oamenii să nu fie la curent cu creaturile din Pokemon, însă profesorul a inclus în articol chiar și fraze precum “un jurnal care publică această lucrare nu face control independent și deci este rapace”.
Jurnalele științifice false primesc chiar bani pentru publicare
Matan Shelomi spune că jurnalele care i-au acceptat articolele par legitime, dar acestea nu verifică studiile trimise, nu fac editare și nici măcar o simplă “verificare a realității”.
Mai mult, companiile care editează aceste jurnale cer bani pentru a publica astfel de studii, sumele pornind de la 100 de dolari până la mii de dolari. Shelomi spune însă că nu a plătit nimic.
Jurnalele sunt doar niște bloguri scumpe, nefiind cu nimic mai credibile decât Twitter-ul unei vedete, mai spune Shelomi.
Problema este că acestea au credibilitate în anumite cercuri.
Studiul Pokemon a ajuns până în Tunisia
Autorul mai arată că studiul său fals a ajuns deja să fie citat în alte părți. Un fizician din Tunisia a scris că noul coronavirus este creație umană și că poate fi tratat cu ierburi.
Respectivul fizician nu doar că a citat lucrarea lui Shelomi, dar a citat și o referință pusă de acesta în text, unde vorbea de “infecția cu Pokerus‟.
Problema cu aceste pseudo-jurnale științifice este că ele pot fi folosite pentru împrăștierea de dezinformări sau fraude. Iar acest lucru le face cu adevărat periculoase.
În final, editorul articolului notează că American Journal of Biomedical Science & Research a retras studiul lui Shelomi pe motiv că acesta nu a plătit suma necesară pentru publicare.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!