Migraţia animalelor în căutarea hranei sau a locurilor în care să se împerecheze e un spectacol fascinant. National Geographic Channel prezintă, în fiecare duminică, câte un episod din serialul “Marile migraţii”, în care zebrele, elefanţii, crabii sau morsele străbat kilometri după kilometri pentru a-şi asigura supravieţuirea speciei.

Zebrele din Botswana, Africa, migrează la 200 de kilometri depărtare, distanţă pe care o parcurg în circa două săptămâni. Ele pornesc din delta Okavango şi se îndreaptă spre deşertul din Makgadikgadi.

În fiecare an, grupuri de antilope americane pornesc în cea mai lungă migraţie terestră din cele două Americi, de circa 160 km, pentru a se feri din calea frigului. Aceste animale sunt cele mai rapide de pe planetă, după ghepard (ating viteze de 86 km/h).

Caşalotul e cel mai mare mamifer prădător de pe planetă. Cele mai mari balene cu dinţi au trasee diferite de migraţie, deoarece masculii pot să reziste la frigul din regiunea arctică, dar femelele şi puii au nevoie de temperaturi mai ridicate ale apei.

Crabii roşii din Insula Paştelui migrează pentru împerechere spre pădurea tropicală. Circa un milion mor în călătoria ce durează două săptămâni.

Morsele din Pacific călătoresc în funcţie de mişcările gheţii, fiindcă au nevoie de ea ca să supravieţuiască. Ele migrează din Alaska în nordul sau nord-estul Rusiei, înotând prin apă aproape 90 de kilometri. Din păcate, sute de morse mor anual din cauza efortului pe care-l fac în timpul călătoriei.

Lacul Meduzelor din Palau, o insulă din Oceanul Pacific, e populat cu milioane de Meduze aurii. Specialiştii, care au estimat numărul lor la 24 de milioane, au descoperit că aceste vieţuitoare realizează o migraţie zilnică de un kilometru, după razele soarelui.

 

 

fotografii: National Geographic

 
 

Urmărește-ne pe Google News