Cercetatorii venezueleni au descoperit doua specii de bacterii care, odata introduse in fasole, ajuta la reducerea semnificativa a gazelor intestinale produse de aceasta leguma, informeaza Reuters. Cum fasolea este unul din alimentele principale in tarile sarace datorita proprietatilor ei nutritive, cercetatorii considera descoperirea ca fiind una extrem de importanta.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Simon Bolivar din Caracas, condusa de profesorul Marisela Granito, a reusit sa identifice doua tipuri de bacterii, “Lactobacillus casei” si “Lactobacillus plantarum”, cu care fasolea poate fi tratata astfel incat sa cauzeze cat mai putine neplaceri celor care o consuma, cat si celor din jurul lor. Biologii venezueleni au preferat sa trateze direct leguma cu bacterii decat sa intervina in structura ei genetica.

Astfel, ei au descoperit ca gazele intestinale sunt produse de catre bacteriile ce traiesc in intestinul gros si care se ocupa cu descompunerea alimentelor consumate. Cercetatorii venezueleni au descoperit ca adaugarea celor doua bacterii in fasole inainte de gatirea ei reduce in mod semnificativ problemele cauzate dupa consumare.

“Legumele si in special fasolea sunt o sursa importanta de substante nutritive, mai ales in tarile aflate in curs de dezvoltare. În pofida acestui fapt, consumarea lor este limitata de flatulatiile pe care le produc”, a declarat Marisela Granito, care a tinut sa adauge ca “de acum incolo oricine poate consuma in voie fasole fara sa fie nevoit sa isi faca probleme din cauza gazelor intestinale”.

Interzisa uneori din dieta tocmai din cauza faptului ca producea gaze, fasolea este considerata una din cele mai consistente legume, ea continand proteine (23%), glucide (57%), amidon (47%), vitamine si substante minerale. Contraindicata in prezent in cazul bolilor digestive, fasolea tratata cu cele doua bacterii va putea reveni inclusiv in alimentatia celor bolnavi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News