Marți după-amiază, peste o sută de persoane au așteptat în fața Tribunalul Dorogomilovski din Moscova decizia finală în judecata celor patru tineri, redactori ai revistei Doxa, despre care Libertatea a relatat marți dimineață.
Grupul de prieteni și susținători a scandat „Tinerețea nu poate fi învinsă! Tinerețea suntem noi!”.
„Colegii noștri Armen, Alla, Volodia și Natasha tocmai au fost condamnați la 2 ani de muncă disciplinară”, au anunțat cei din afara tribunalului.
„Acest caz absurd și ilegal a durat exact un an – începând cu 14 aprilie 2021 ne apărăm prietenii și continuăm să lucrăm pentru dumneavoastră. Susțineți DOXA”, au mai spus oamenii din fața tribunalului. Cum s-a ajuns aici?
Arestați la domiciliu pentru că și-au susținut colegii
Foști editori ai revistei universitare Doxa din Moscova, cei patru studenți au fost judecați și condamnați pentru un videoclip de 3 minute în care își manifestau susținerea pentru studenții amenințați cu exmatricularea după ce au participat la o acțiune de susținere a opozantului Aleksei Navalnîi.
Natașa Tișkevici, Volodia Metelkin, Armen Aramian și Alla Gutnikova erau arestați la domiciliu de un an. Aveau voie să iasă afară din casă doar două ore pe zi, de la 8 la 10 dimineața. Din când în când, erau chemați la tribunal.
La ultimul termen, Alla Gutnikova a ales o metodă mai puțin obișnuită de a-și pleda cauza. Tânăra a citat din mari scriitori universali și ruși, spunând judecătorului că „Niciuna dintre cărțile mele preferate – nici cele pentru copii, nici cele pentru adulți – nu m-a învățat indiferența, nepăsarea și lașitatea”. Din citatele alese, a reieșit clar că e împotriva războiului din Ucraina, dar nu l-a numit așa, pentru că ea ar fi încălcat legea.
Obligați să plătească 20% statului din ce câștigă
Conform legislației ruse, cei care au primit condamnări corecționale de muncă trebuie să plătească Trezoreriei Statului o parte din salariu dacă sunt angajați. „Pedeapsa corectivă înseamnă muncă la locul principal de muncă, cu o deducere de 20% din salariu”, a explicat avocatul studenților, pentru BBC.
În plus, judecătorul a decis ca vreme de trei ani tinerii să nu administreze site-ul.
Dacă sunt șomeri, ei trebuie să lucreze la locurile de muncă atribuite de Serviciul Federal de Penitenciare pe durata pedepsei, scrie sursa citată.