Tratamentul fiicei costă 1.700 de lei
Lacrimile curg odată cu amintirile. Bucheţelul de flori pe care- l ţine în mâinile tremurânde se udă de roua căzută de pe obrajii ei bătrâni. “Am 1.200 de lei pensie pe lună, iar viaţa mea a devenit din ce în ce mai grea, după moartea soţului meu. Dar nu m-am plâns şi încerc să-mi duc bătrâneţea cu demnitate”, ni se destăinuie suspinând bătrâna.
Marile probleme au apărut atunci când fiica ei, de profesie economist, s-a îmbolnăvit de hepatită. Şi pentru că statul nu decontează toate medicamentele, aceasta nu a avut bani să-şi ţină boala sub control. Lucrurile s-au complicat şi, în urmă cu cinci ani, a făcut ciroză hepatică. “Până anul trecut, avea parte de medicamente compensate pentru ciroză, acum, ne-au pus să le plătim, că nu-s bani la buget. Toată schema de tratament costă 1.700 de lei pe lună, iar fata este pensionată pe caz de boală şi primeşte doar 700 de lei pe lună. Copila mea stă la mine şi e într- o stare avansată de depresie, îmi este foarte frică să nu păţească ceva”.
Astă iarnă i-au tăiat gazele
Astfel, bătrâna a trebuit să lupte pentru viaţa copilului ei. A început să planteze flori în curtea casei sale, apoi a ieşit să le vândă în stradă. “Reuşesc să fac cam 400 de lei pe lună. Aproape toţi banii se duc pe medicamente, iar de mâncat, mâncăm ce-i mai ieftin. Iarna trecută, ne-au tăiat şi gazele, că nu am reuşit să le plătim. I-am pus fetei singurul reşou în cameră, iar eu, că nu aveam la ce să mă încălzesc, mă îmbrăcam foarte gros şi-mi puneam două plăpumi pe mine. Nu credeam că o să reuşim să supravieţuim până în primăvară, dar s-a milostivit Dumnezeu de noi”.
Doamna Mihaela e mică de statură şi foarte slabă, iar umerii ei s-au gârbovit sub povara bolovanilor grei daţi de destin. Întinde bucheţelul de flori către un trecător. Acesta scoate 10 lei şi îi oferă bătrânei, refuzând să ia şi florile.“Ţine-le tu, mamaie. Uite, ţi le dăruiesc!”. Umilă, femeia bagă uşor banii în buzunar. Din staţia de metrou se simte răcoare, dar căldura şi oboseala încep să o chinuie. Acolo jos ar fi mai bine, însă ştie că va fi gonită: “Paznicii şi florăresele din zonă mă înjură şi mă alungă. Ei nu înţeleg că florile sunt scăparea mea”. Poate citind această poveste nu or să mai facă asta şi o vor lăsa pe biata femeie să-şi ducă crucea fără să mai suporte şi alte umilinţe inutile.
A făcut plângere la CEDO, dar nu are timp să aştepte
Doamna Mihaela a încercat de nenumărate ori să îmbuneze autorităţile din România pentru a primi medicamente compensate pentru fiica ei, însă s-a lovit numai de refuzuri. “Casa Naţională de Asigurări de Sănătate mi-a refuzat dosarul pe motiv că schema de tratament nu beneficiază de gratuitate din partea statului. Disperată, am apelat la Federaţia Bolnavilor de Cancer din România, care, la rândul ei, a trimis dosarul la CEDO. Însă răspunsul poate veni şi într-un an, iar eu nu mai ştiu de unde să fac rost de bani pentru ca fata mea să nu moară”, ne-a mărturisit disperată femeia.
Nu şi-a pierdut însă speranţa, mai ales după ce a auzit că şapte bolnavi de cancer, care au dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi CNAS, au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate în proporţie de 100%, decizia fiind pusă de îndată în executare. Cele trei instituţii ale statului – Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) – au fost obligate, la jumătatea lunii trecute, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, să asigure reclamanţilor medicamente pentru tratarea cancerului, fără ca aceştia să aducă vreo contribuţie financiară personală. “Obligă pârâţii să asigure reclamanţilor următoarele medicamente, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100%” (fără contribuţie personală). În acel caz, Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a dat în judecată statul român, în trei dosare diferite, pentru nerespectarea dreptului pacienţilor la sănătate, garantat prin Constituţie, prin faptul că nu a reactualizat timp de ani buni lista medicamentelor compensate şi practic nu le-a asigurat bolnavilor accesul la medicamente de ultimă generaţie.
Persoanele care doresc să o ajute pe doamna Mihaela pot suna la numarul de telefon 021.668.24.07
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro