Cuprins:
În aceste câteva zile, Davos respiră afaceri mari. Restaurantele, puburile și magazinele devin pavilioane ale companiilor, țărilor și organizațiilor. Așa că nu este o surpriză pentru nimeni faptul că pavilionul polonez se află… într-o clădire de pizzerie. Cele mai mari companii globale își au sediile în locuri similare.
Intrarea la evenimentul principal este strict reglementată. Doar politicienii de cel mai înalt rang au acces la ea, precum și membrii Forumului Economic Mondial (WEF), care plătesc până la sute de mii de dolari pentru a participa.
Din punct de vedere bugetar, este imposibil să mergem la Davos, scriu jurnaliștii polonezi. Chiar și un kebap reprezintă o cheltuială de peste 100 de zloți, adică echivalentul a peste 100 de lei. O noapte de cazare poate costa cât cumpărarea unui apartament în Polonia.
În mod tradițional, la începutul anului, cei mai importanți politicieni, oameni de afaceri și lideri din întreaga lume coboară la Davos, situat în pitorescul Alpilor și cu o populație de numai 11.000 de locuitori, pentru a discuta despre viitorul economic al Europei și al lumii. Unul dintre subiectele firești va fi încetinirea economică și inflația vizibilă în tot Occidentul, cea mai mare din ultima vreme. Discuțiile despre problemele lumii de astăzi reprezintă doar o dimensiune a summitului. Am verificat cum arată din punct de vedere organizațional.
Încă din apropierea orașului, este clar că acesta este un eveniment unic. La 12 kilometri în Davos, cei care sosesc trebuie să se oprească la un baraj al poliției, care îi identifică pe vizitatori.
Ce altceva atrage rapid atenția vizitatorilor? Mai presus de toate, lipsa rușilor. Până în urmă cu câțiva ani, companiile Rosneft sau Sbierbank erau dornice să participe la evenimentul elvețian și aveau o prezență puternică. De la invazia Ucrainei și de la ediția precedentă se caută în zadar astfel de vizitatori.
Două fețe ale stațiunii Davos
Doar câțiva oameni pot ajunge pe vârful principal din Alpii elvețieni. Este imposibil să intri „de pe stradă”; organizatorul, Forumul Economic Mondial, trimite invitații personale șefilor de stat și membrilor organizației, care sunt cel mai adesea reprezentanți ai marilor companii globale.
Prin urmare, nu este ușor să te înscrii, mai ales că apartenența la WEF este foarte scumpă. Procedura este complicată, iar costurile finale depind de „gradul de inițiere”. După cum a descris The New Yorker, cotizațiile anuale la WEF pot varia între 62.000 și 620.000 de dolari.
Astfel de taxe îi descurajează chiar și pe cei mai bogați oameni de afaceri. Anul acesta, Bill Browder, șeful fondului Hermitage Capital Management, printre alții, a renunțat să participe din acest motiv. După cum a relatat, în cazul său, costurile de la Davos au crescut de trei ori – anul acesta ar fi trebuit să plătească până la 250.000 de dolari.
Uneori, oamenii de afaceri renunță din alte motive. În Elveția, căutați-l în zadar pe Elon Musk, care a recunoscut deschis că deliberările Forumului Economic Mondial sunt… plictisitoare.
Afaceri în pizzerii și magazine de încălțăminte
Cu toate acestea, mulți nu sunt descurajați de costuri. În acest an se estimează că numărul participanților la summitul principal va fi de aproximativ 3.000 de persoane. După cum estimează autoritățile elvețiene, în realitate, numărul de vizitatori la Davos ar putea fi de două ori mai mare. De ce?
Pentru că o parte importantă a Forumului Economic Mondial este reprezentată de numeroasele evenimente secundare. În tot orașul au loc întâlniri și dezbateri organizate de companii internaționale, de țări care își promovează economiile, de mass-media, de grupuri de reflecție sau de organizații de afaceri.
Pentru aceste câteva zile, întregul oraș se transformă în capitala mondială a afacerilor. Pizzerii, puburi și magazine devin pavilioanele expozanților. Așa că nimeni nu este surprins că locația poloneză se află într-o clădire care găzduiește zilnic o pizzerie.
Elveția pentru cei bogați
Intrarea acolo este mult mai ușoară. Înseamnă asta că la evenimentele orașului ar putea participa și un cetățean obișnuit? NU, pentru că și în acest caz, costurile reprezintă o barieră uriașă.
Pe durata procedurilor, prețurile deja exorbitante ale hotelurilor din Grisons (cantonul elvețian în care se află Davos) cresc dramatic. Cu câteva luni mai devreme, prețurile nu depășeau 150 de franci pe noapte. Acum, un sejur de cinci nopți într-un apartament cu trei camere costă 15.000 de franci. Și poate fi mult mai scump.
Companiile poloneze care participă la eveniment se plâng, de asemenea, neoficial, de costurile îngrozitoare. „Când ne-am planificat rezervarea, mai erau încă vile disponibile în Davos. Cu toate acestea, prețurile lor erau amețitoare. Închirierea uneia pentru o săptămână costă aproximativ 70.000 de franci”, a declarat un reprezentant al uneia dintre companiile participante la summitul din acest an.
Acest lucru înseamnă că prețul cazării poate ajunge până la 330.000 de zloți, circa 330.000 de lei, adică atât cât poate costa un apartament mic în Polonia sau unul în București.
Kebap pentru echivalentul a 100 de lei
Astfel de sume exorbitante înseamnă că doar câțiva aleși își pot permite să petreacă noaptea în Davos. Deși situația este ceva mai bună în orașele și satele situate la câteva zeci de kilometri distanță, un sejur scurt poate costa în continuare câteva mii de zloți. Aprecierea sistematică a francului este, de asemenea, în dezavantajul participanților polonezi. Cu un an în urmă, a costat aproximativ 4,34 zloți. În acest an, prețul său este de 4,70 zloți, adică circa 4,9 lei.
Ca și polonezii, elvețienii au fost afectați anul trecut de o inflație record. În acest caz, a crescut în medie cu 2,8% pe an. Prin comparație, în 2021 a fost de 0,6%. Oricine dorește să meargă la Davos cu un buget economic va fi profund dezamăgit. Chiar și cele mai ieftine mese reprezintă o cheltuială serioasă. Un kebap, de exemplu, costă în jur de 17-20 de franci, adică 80-107 zloți la cursul de schimb actual. Mai mult de 80-110 lei.
KarlMariavonWeber • 19.01.2023, 20:51
fara Xi Jimping, Putin, Biden, Macron, Bill Gates... cred că începe să se fâsâie afacerea asta.