„Voi părăsi aceste poziții în luna decembrie a acestui an, pentru a mă îndrepta spre următorul capitol al carierei mele”, a spus epidemiologul-șef al SUA, care s-a ocupat inclusiv de gestionarea crizei de COVID.
În vârstă de 81 de ani, el a început să lucreze la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase în urmă cu 38 de ani, în mandatul președintelui Ronald Reagan. Din această funcție a coordonat răspunsul autorităților în fața epidemiei de HIV/SIDA, precum și măsurile implementate pentru virusul West Nile, atacurile cu anthrax, gripa pandemică, diverse amenințări ale gripei aviare, Ebola și Zika.
El a devenit una dintre figurile principale ale luptei împotriva pandemiei de Covid-19 – nu doar în Statele Unite, ci la nivel mondial.
După anunțul retragerii, președintele Joe Biden a lăudat cariera lui Fauci, într-un comunicat de presă, remarcând angajamentul său „neclintit” față de muncă, precum și „spiritul, energia și integritatea științifică fără egal”.
„Datorită numeroaselor contribuții ale doctorului Fauci la sănătatea publică, au fost salvate vieți în Statele Unite și în întreaga lume. Pe măsură ce își părăsește funcția în guvernul SUA, știu că poporul american și întreaga lume vor continua să beneficieze de expertiza doctorului Fauci în orice va face în continuare”, a spus Biden.
Fauci a spus în declarația sa că „nu se pensionează” și că va „continua să promoveze știința și sănătatea publică, să inspire și să îndrume următoarea generație de lideri științifici, deoarece aceștia ajută la pregătirea lumii pentru a face față amenințărilor viitoare generate de boli infecțioase”.
Foto: EPA