FBI vrea să afle cine sunt cititorii unui articol apărut în luna februarie în ediția online a ziarului USA Today, în care Biroul Federal anunța că doi agenți ai săi au fost uciși într-un schimb de focuri, în timp ce executau un mandat de percheziţie al unei instanţe federale ca parte a unui caz de infracţiuni violente care a implicat copii,
Concret, prin citația din luna aprilie, FBI cere USA Today să dezvăluie adresele IP și alte informații de identificare „pentru computere și alte dispozitive electronice” care au accesat știrea într-un interval de timp de 35 de minute, începând cu ora 20.03, în ziua împușcăturilor, a relatat USA Today.
Informațiile căutate prin această citație se referă la o anchetă penală federală efectuată de FBI.
Citația FBI:
Adresele IP sunt folosite pentru a găsi locația și proprietarul unui computer.
Ziarul s-a opus cererii FBI
Proprietarul ziarului, Gannett Company, s-a opus cererii Biroului Federal de Investigații și a cerut unui judecător să o anuleze, susținând că solicitarea FBI este o „încălcare clară” a protejării libertății presei.
În contestație, Gannett Company a arătat că solicitarea FBI încalcă primul amendament al Constituției SUA, care protejează presa liberă de intervenția guvernului.
„A fi obligat să spunem guvernului cine citește site-ul nostru reprezintă o încălcare clară a primului amendament. Citația FBI cere informații private despre cititorii noștri”, a declarat Maribel Perez Wadsworth, publisherul USA Today.
Acesta a precizat că ordinul FBI a încălcat drepturile stabilite prin lege cu privire la circumstanțele în care guvernul poate cita ziariștii.
Deși avocații companiei Gannett au încercat să contacteze FBI, agenția nu a oferit o explicație, scrie și BBC.
USA Today: Începutul supravegherii presei
Avocații USA Today spun că ordinul este „neconstituțional” și că violează atât drepturile ziarului, cât și ale cititorilor săi.
Ca argument, a fost citată o hotărâre a Curții Supreme din SUA care spunea că „cerința ca un publisher să dezvăluie identitatea celor care cumpără cărțile, broșurile sau hârtiile este într-adevăr începutul supravegherii presei”.
BBC a precizat că a contactat FBI pentru un drept la replică, dar agenția nu a oferit încă un răspuns.