Smart tv-urile sunt ca televizoarele obișnuite, numai că sunt conectate la internet.
Odată cu creșterea în popularitate a serviciilor online, de la Netflix la YouTube, acest lucru a proliferea televizoarelor inteligente.
Dar acest lucru expune televizoarele conectate la internet la vulnerabilități de securitate, la fel cum e cazul calculatoarelor sau smartphone-urilor.
Multe dintre televizoarele smart vin cu camere video și microfoane pentru chat. Și, ca în cazul celor mai multe dispozitive conectate la internet, acesta este un risc.
”Poartă de intrare pentru hackeri”
Biroul din Portland al FBI a postat pe site-ul său mai multe riscuri la care suntem supuși.
”Dincolo de riscul ca producătorul televizorului tău și dezvoltatorii de aplicații să te asculte și să te vadă, acel televizor poate fi o poartă de intrare în casa ta pentru hackeri. Un actor cibernetic malefic nu poate accesa calculatorul tău în mod direct, dar este posibil ca televizorul tău nesecurizat să poată să îi dea o cale ușoară către ușa din spate prin intermediul routerului”
În informarea FBI se arată:
Ce să faci după ce ți-ai luat televizor
Instituția americană dă și câteva sfaturi:
- vedeți exact ce caracteristici are televizorul vostru și învățați-le. Căutați pe internet modelul exact și apoi adăugați cuvintele ”microfon”, ”camera” și ”întimitate”.
- nu vă bazați pe setările implicite de securitate. Schimbați parolele dacă puteți și închideți microfoanele, camerele și colectarea de date personale. Dacă nu puteți, luați în calcul dacă vreți să vă riscați folosind acel model sau serviciu.
- dacă doriți să închideți camera, dar nu puteți, puneți pur și simplu o bandă adezivă neagră pe ea.
- verificați dacă producătorul face update-uri pentru televizor. Au făcut asta până acum? Sunt capabili?
- verificați politica de colectare a datelor în privința producătorului televizorului. Faceți la fel și în cazul serviciilor de streaming pe care le utilizați.
- dacă ați fost victima unei fraude cibernetice, raportați-o către FBI.
Deja există atacuri
Atacurile cibernetice împotriva televizoarelor smart sunt rare, dar există.
O serie de documente făcute publice de către WikiLeaks în anul 2017 au arătat că CIA dezvoltase un software care să hackerească televizoarele Samsung.
De asemenea, în acest an, o serie de cercetători au demonstrat că pot prelua controlul asupra unui dispozitiv Google Chromecast.
Producătorii de televizoare știu ce faci pe tv
În fine, Washington Post a scris de curând că toți marii producători de smart tv-uri, inclusiv Samsung, LG și televizoarele TCL cu Roku, colectează mari cantități de date despre utilizatorii acestora. De asemenea, Samba TV, un partener software al Sony, colectează date pe care le folosește apoi pentru a furniza reclame țintite pe calculator și telefon.
În urmă cu câțiva ani, producătorul american de televizoare Vizio a plătit o amendă de 2,2 milioane de dolari după ce a fost prins că acesta colecta în secret datele despre consumatori.