În total, șefii a șase servicii de spionaj au făcut această recomandare, inclusiv cei ai FBI, CIA și NSA. Aceștia au depus mărturie în cadrul unui comitet special al Senatului american.
”Suntem profund îngrijorați de riscurile permiterii ca orice companie sau entitate care sunt îndatorate guvernelor străine sau care nu împărtășesc aceleași valori cu ale noastre să obțină poziții de putere în cadrul rețelelor noastre de telecomunicații”, a declarat sub jurământ Chris Wray, șeful FBI.
Huawei și ZTE au mai fost o dată declarate pericole la adresa securității naționale și le-a fost interzis accesul la licitații guvernamentale.
La începutul acestui an, operatorul american de telefonie AT&T a oprit lansarea smartphone-urilor Huawei Mate 10, pe care compania spera că le va vinde în rețeaua sa.
Huawei, al treilea producător mondial de smartphone-uri
Huawei este al treilea producător mondial de smartphone-uri, iar anul trecut depășise pentru o scurtă perioadă chiar și Apple, ajungând pe poziția a doua.
În 2017, Huawei a vândut 153 de milioane de smartphone-uri la nivel global, sub brandurile Huawei și Honor.
Huawei spune că guvernele şi utilizatorii din 170 de ţări folosesc dispozitivele companiei şi că acestea nu reprezintă un risc de securitate mai mare decât orice alt producător din domeniu.
La începutul anului, Mike Conaway, membru în Camera Reprezentanților, a realizat un proiect de lege care interzice agențiilor americane să achiziționeze echipamente de la cele două grupuri din China.
Vânzări masive de echipamente telecom. Miza este tehnologia 5G
De asemenea, este unul dintre cei mai mari producători de echipamente de telecomunicații din lume.
Compania a înregistrat în 2016 venituri totale de 78,5 miliarde de dolari și un profit net de 5,57 miliarde de dolari. Huawei are peste 180.000 de angajați la nivel global și are o prezență masivă în România.
Parlamentarii americani vor ca AT&T să renunțe și la colaborarea cu Huawei în privința rețelelor 5G, după cum scrie recent Reuters.
Fondată de un militar al armatei chineze
Huawei a fost fondat în anul 1987 în Shenzen, sudul Chinei, de către Ren Zhengfei, un fost oficial militar şi este deţinută de către salariaţi. Ren ar deţine azi 1,42% din companie, cota valorând circa 2 miliarde de dolari potrivit revistei americane Forbes, însă structura şi acţionariatul rămân în continuare opace.
Huawei a fost acuzată de mai multe ori că ar spiona pentru China.
ZTE Corp este un rival mai mic al Huawei, atât în domeniul smartphone-urilor, cât și al echipamentelor telecom.
Compania a raportat venituri de 15,7 miliarde de dolari și un profit operațional de 181,6 milioane de dolari. Compania a fost amendată anul trecut cu 892 de milioane de dolari în SUA pentru că a violat sancțiunile impuse Iranului. Mai exact, ZTE cumpăra echipamente americane și le integra în produsele sale pe care le vindea apoi mai departe.
SUA blochează achizițiile chinezilor
Nu este prima oară când SUA iau o atitudine dură în fața companiilor din China, îngrijorată din cauza pericolelor la adresa securității naționale.
Tot anul trecut, fondul Canyon Bridge Capital Partners a dorit anul trecut preluarea producătorului de cipuri Lattice Semiconductor pentru 1,3 miliarde de dolari, dar tranzacția a fost blocată. Fondul în cauză beneficiază de finanțare direct de la guvernul central de la Beijing și are legătură cu programul spațial al Chinei.
Anterior, producătorul chinez de semiconductori Tsinghua, controlat de Beijing, a dorit să investească 3,8 miliarde de dolari în Western Digital ca să preia 15% din acțiuni, dar tranzacția a căzut.
Și tot Tsinghua a vrut să cumpere în 2015 producătorul american de memorii Micron Technology pentru 23 de miliarde de dolari. Și această achiziție a picat.
China Mobile nu primește licență în SUA
Concomitent, autoritățile americane nu vor ca operatorul de telefonie mobilă China Mobile, deținut de stat, să primească licență în SUA.
Gigantul chinez a depus încă din 2011 o cerere pentru o licență telecom, dar aceasta încă este analizată de către autoritatea federală de comunicații (Federal Communications Commission – FCC).
China Mobile a avut în 2016 vânzări totale de 107 miliarde de dolari și un profit net de 9,6 miliarde de dolari. Grupul are 463.000 de angajați la nivel mondial. China Mobile este cel mai mare operator telecom la nivel mondial după numărul de abonați.