John Durham a fost numit în 2019, de fostul procurorul general american William Barr, să verifice felul în care autoritățile americane au probat ancheta asupra fostului președinte. Procurorul a făcut public, luni, 15 mai, concluziile raportului său, care se întinde pe mai mult de 300 de pagini.
Potrivit raportului, John Durham nu a găsit nici o dovadă a unui complot al Departamentului de Justiție și FBI împotriva lui Donald Trump, însă critică în termeni duri felul în care a fost probată ancheta.
Procurorul concluzionat că ancheta agenției a dus lipsă de „rigoare analitică”.
Printre greșelile pe care le-a făcut FBI în cursul anchetei s-au numărat cazuri repetate de „prejudecată de confirmare”, în care a ignorat informațiile care subminau premisa inițială a investigației.
Raportul a remarcat diferențe semnificative între modul în care FBI a gestionat ancheta ce-l viza pe Trump și alte anchete potențial sensibile, cum ar fi cele care o implicau pe rivala lui din alegerile prezidențiale din 2016, Hillary Clinton.
Procurorul Durham a menționat că Hillary Clinton și alții au primit „informații clasificate din domeniul apărării” de la FBI, în care agenția oferea date despre „cei care ar putea fi ținta unor activități nefaste ale puterilor străine”. În schimb, Donald Trump nu a primit, deși avea același statul de candidat.
„Departamentul de Justiție și FBI nu și-au îndeplinit misiunea importantă de a avea o strictă fidelitate față de lege”, se concluzionează în raport.
Într-o declarație după concluziile anchetei, FBI a spus că „a implementat deja zeci de măsuri pentru corectarea acestor probleme”. „Dacă acele reforme ar fi fost puse în aplicare în 2016, pașii greșiți identificați în raport ar fi putut fi preveniți”, a precizat agenția.
Ancheta FBI asupra presupuselor legături dintre campania electorală a lui Trump și Rusia, care a fost efectuată de procurorul special Robert Mueller, a condus la zeci de acuzații penale împotriva personalului și asociaților campaniei lui Trump pentru diverse infracțiuni, inclusiv hacking informatic și infracțiuni financiare.
Totuși, nu a obținut probe pentru a concluziona că cei din campania lui Donald Trump și oficiali din Rusia au conspirat împreună pentru a influența alegerile.
Într-o primă reacție după apariția raportului, fostul președinte american a acuzat că „publicul american a fost înșelat”. El a citat concluzia raportului că nu au existat suficiente dovezi pentru a justifica o investigație completă de către FBI pentru a susține că membrii „statului paralel” îl vizează în mod nedrept.
Anul trecut, Trump a spus că e de părere că raportul procurorului Durham va oferi dovezi ale unor activități „cu adevărat rele, ilegale și neconstituționale” și va „dezvălui corupția la un nivel nemaiîntâlnit până acum în țara noastră”. Cu toate acestea, raportul final nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor aliaților lui Trump.
Ancheta, care s-a întins pe parcursul a patru ani, a dus la trei urmăriri penale. Printre acestea se numără un procuror FBI care a pledat vinovat pentru modificarea probelor în timp ce solicita permisiunea de a intercepta un fost oficial din campania lui Trump. Alte două persoane au fost achitate sub fals în declarații făcute când au fost audiate de FBI.
Raportul lui Durham s-a încheiat fără a recomanda vreo modificare de ansamblu pentru FBI, dar a sugerat crearea unei poziții în agenție care să permită o supraveghere a investigațiilor sensibile din punct de vedere politic, cu puterea de a contesta fiecare pas al investigațiilor, inclusiv pentru interceptări telefonice.