Decizia autorității americane de reglementare din domeniul sănătății permite utilizarea acestui tratament, denumit Elrexfio, la pacienții cu mielom multiplu greu de tratat sau care a revenit după ce au primit anterior patru sau mai multe linii de terapie din anumite clase de tratamente.

Elrexfio, sau Elranatamab, se administrează sub piele și aparține unei clase de terapii cunoscute sub numele de anticorpi bispecifici, care ajută sistemul imunitar al organismului să ucidă celulele canceroase prin aducerea împreună a unei celule canceroase și a unei celule imunitare.

Pfizer a anunțat că acest tratament ar putea aduce venituri potențiale de peste 4 miliarde de dolari, la vârful utilizării lui.

Mielomul multiplu este un tip comun de cancer al sângelui, care se dezvoltă în măduva osoasă și se poate răspândi în tot corpul. Mai mulți pacienți înregistrează o recidivă după întreruperea tratamentului, ceea ce face ca acesta să fie un domeniu de nevoi medicale neîndeplinite pe care producătorii de medicamente îl pot exploata.

Alte tratamente similare cu anticorpi, aflate deja pe piață, sunt Columvi de la Roche, Epkinly de la Abbvie și Talvey de la Johnson & Johnson, cel din urmă fiind aprobat săptămâna trecută.

Elrexfio de la Pfizer poate fi administrat în mod continuu de către furnizorii de servicii medicale din spitale și clinici, a precizat luni compania.

Pfizer nu a răspuns imediat unei solicitări Reuters de a face precizări cu privire la prețul și disponibilitatea tratamentului.

Aprobarea FDA se bazează pe datele unui studiu aflat în stadiu intermediar, care a arătat că 58% dintre pacienții tratați cu noul medicament Pfizer nu mai prezentau semne de cancer sau au înregistrat o scădere semnificativă a numărului de celule canceroase din organism.

Pfizer a transmis că va continua să testeze tratamentul în cadrul studiilor de stadii avansate, aflate în desfășurare, pentru a extinde utilizarea acestuia în liniile anterioare de tratament pentru pacienți.

Aprobarea tratamentului este însoțită de o avertizare plasată pe cutia medicamentului despre toxicitatea neurologică și sindromul de eliberare a citokinelor, o afecțiune în care sistemul imunitar reacționează mai agresiv.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News