Smolensky, de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Texas-Houston. De altfel, multe fatete ale vietii noastre cotidiene sunt guvernate de tipare ce tin de anotimp, ca si de ritmul circadian – ritmul nostru biologic interior, spune medicul. „Acestea sunt ritmurile vietii si nu le putem schimba. Oamenii accepta faptul ca trupurile noastre sunt organizate in spatiu – ca degetele sunt la capatul bratelor, de exemplu. Cand se schimba anotimpul, retina, legata de creier prin nervul optic, reactioneaza natural la cea mai mica marire a cantitatii de lumina solara”, spune si Sanford Auerbach, director la Institutul pentru Dere-glari ale Somnului de la Universitatea din Boston. Aceasta reactie determina schimbari hormonale, inclusiv o ajustare a cantitatii de melatonina, hormonul care regleaza ciclurile somnului si schimbarile de dispozitie. in timpul zilelor intunecoase de iarna, corpul produce in mod natural mai multa melatonina. Pentru persoanele sensibile la schimbarile anotimpurilor, cresterea cantitatii de melatonina antreneaza o depresie de iarna. Primavara, cantitatea de melatonina scade, iar starea de depresie se diminueaza.
„Este mai multa lumina, asa ca oamenii au mai multa energie, dorm mai putina”, spune Auerbach. „La persoanele maniaco-depresive, simptomele se accentueaza primavara”.
„in aceasta perioada a anului devenim din nou constienti de corpul nostru. Ne scuturam de nevoia de a consuma carbohidrati. Este posibil sa fie o mostenire de la stramosii nostri, care aveau o biologie de tip hibernal. Toamna incepeau sa se ingrase pentru a trece mai usor peste iarna, iar primavara slabeau”, spune Smolensky.
Totusi, surplusul de energie nu se consuma in dormitor. Nivelul de testosteron atinge punctul maxim vara si toamna, nu primavara. Dovada este ca numarul femeilor care concep vara tarziu sau la inceputul toamnei este mai mare decat al celor care concep primavara. si stramosii nostri de demult alegeau sa procreeze toamna. Datorita faptului ca mamiferele au o perioada de gestatie mai lunga, este mai bine sa conceapa toamna si sa nasca primavara, cand se gasesc mai multe alimente. Faptul poate sa tina de selectia naturala si sa fie inclus in codul genetic al oamenilor, spun cercetatorii.
Vacanta de primavara sau nu, toata lumea are tendinta sa iasa din casa, sa lucreze in gradina, sa se plimbe sau sa faca putin jogging. Atentie insa, daca toata iarna ati prins radacini pe canapea, nu trebuie sa exagerati cu miscarea dintr-o data. Tendinta de a incerca sa scapam de greutatea acumulata in timpul iernii intr-un timp foarte scurt este explicatia pentru numarul mai mare de atacuri de cord din timpul primaverii. Trebuie sa aiba o grija deosebita mai ales persoanele mai in varsta, cu probleme cardiovasculare sau pulmonare. inainte de orice efort deosebit, consultati-va medicul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News