Biserica Ortodoxa a sarbatorit ieri Nasterea Maicii Domnului, aceasta fiind prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc, care a inceput la 1 septembrie. Sfanta Fecioara Maria a fost singurul copil al lui Ioachim si al Anei, cunoscuti drept Sfintii Parinti, care sunt praznuiti astazi, deoarece ei sunt bunicii dupa trup ai Domnului Iisus Hristos.
Sfanta Fecioara Maria ocupa in cultul Bisericii Ortodoxe un loc de frunte, inaintea tuturor fapturilor vazute si nevazute, fiind cinstita in mod deosebit, mai presus decat toti sfintii si decat sfintii ingeri.
Se spune ca nasterea Maicii Domnului s-a petrecut la ‘plinirea vremii’, la momentul in care omenirea astepta si era pregatita pentru venirea unui Mantuitor, care sa o scoata de sub povara pacatului si a decaderii morale. Pentru aceasta, era nevoie de o fecioara curata care sa-l nasca pe Fiul lui Dumnezeu. Aceasta a fost Sfanta Maria.
Parintii ei au fost Ioachim si Ana, care, desi erau batrani, nu au incetat nici o clipa sa se roage la Dumnezeu pentru a le darui un copil, din cauza ca la acea vreme, cine nu avea prunci era socotit de catre vechii evrei drept un mare blestem.
Dumnezeu le-a ascultat rugaciunile, astfel ca in prima zi de toamna, asa cum este considerata ziua de 8 septembrie, s-a nascut Maria. Conform Noului Testament, in momentul conceperii lui Iisus Hristos, fapt ce i-a fost anuntat de Arhanghelul Gavriil, ea era logodnica lui Iosif din Nazaret. ?n traditia crestina (ortodoxa, catolica si anglicana), precum si in cea musulmana, a ramas prin minune fecioara in timpul conceperii si nasterii lui Iisus.
Potrivit definitiilor adoptate la sinodul ecumenic de la Efes, din anul 431, la fel cum pacatul a venit in lume printr-o femeie (Eva), tot printr-o femeie (Maria) a venit in lume si mantuirea. Maria a fost denumita de aceea ‘noua Eva’. Fecioara Maria este adulata mai presus decat heruvimii si serafimii.
Venerarea Mariei ca fecioara joaca un rol important deopotriva in bisericile ortodoxe, catolice, anglicane si orientale.
De Sfanta Maria Mica nu se aprinde focul in vatra
Calendaristic, Sfanta Maria Mica inseamna sfarsitul verii si inceputul toamnei. In aceasta zi nu se lucreaza sub nici o forma.
– In preajma acestei sarbatori, romanii nu aprind focul in vatra timp de doua zile, acest lucru fiind aducator de ghinion si boala grea;
– Este ziua in care pasarile migratoare, in special randunelele, pleaca in stoluri spre regiunile mai calde, iar insectele si reptilele se ascund in pamant, semn ca este timpul sa inceapa lucrarile agricole de toamna;
– In fiecare casa de crestin trebuie sa existe icoana Maicii Domnului, iar in aceasta zi candela trebuie sa arda neincetat.
– E rau de arsuri: cine lucreaza in aceasta zi va avea parte de multe nenorociri. Sarbatoarea este tinuta indeosebi de mame, care, temandu-se ca arsurile se pot abate asupra copiilor lor, nu gatesc in aceste zile. Traditia spune ca oala cu mancare aflata pe foc in aceste zile se va varsa si va provoca arsuri copiilor.