Numirea lui Felix Bănilă, propunerea ministrului Justiției în această funcție, a venit după expirarea mandatului fostului șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, în 19 mai. De atunci, Horodniceanu a condus DIICOT prin delegare, decizia fiind luată atunci de procurorul general al României, Augustin Lazăr.
Pentru şefia DIICOT s-au înscris doar doi candidaţi – Daniel Horodniceanu, care voia să continue activitatea la conducerea instituției şi Felix Bănilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.
Ministrul Justiției a anunțat, pe 11 iunie, că a trimis propunerea de numire a lui Felix Bănilă în funcția de procuror-șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat de ce a preferat să îl propună pe Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT, și nu pe Daniel Horodniceanu.
Toader a spus că el a invitat toți procurorii care se calificau să se înscrie pentru șefia DIICOT, dar s-a ales doar cu doi foști studenți: actualul șef, de care spune că nu este foarte mulțumit în ceea ce privește activitatea acestuia, și propunerea sa, Oliver-Felix Bănilă, un om din afara instituției.
Într-un interviu acordat cotidianului Libertatea, Daniel Horodniceanu atenţiona că am putea asista la o preluare politică a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, dacă ministrul Justiţiei nu va avea argumente convingătoare pentru a explica de ce îl preferă la conducerea structurii pe un procuror care nu a lucrat niciodată în DIICOT.
Horodniceanu mai spunea că un şef venit din afara DIICOT reprezintă o vulnerabilitate, deoarece are nevoie de foarte mult timp pentru a se acomoda. Daniel Horodniceanu afirma că plăteşte acum preţul deciziei sale de a-l critica în mod public pe ministrul Tudorel Toader.
Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Cine este noul șef al DIICOT
Felix Bănilă s-a născut pe 26 decembrie 1972. A absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a început cariera de magistrat pe 15 decembrie 1996, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești. A stat pe această funcție până în anul 2008, când a fost delegat la Parchetul Tribunalului Bacău.
În perioada 1 august 2007 – 31 decembrie 2007, Felix Bănilă a fost delegat procuror la DNA Bacău.
În anul 2016, Felix Bănilă a candidat pentru un post în Consiliul Superior al Magistraturii, însă fără succes.
În perioada 2010-2017, Felix Bănilă a condus Parchetul Tribunalului Bacău, iar de la expirarea mandatului de conducere, a fost procuror la aceeași instituție.
Felix Bănilă a menționat în proiectul de management că procurorul-șef al DIICOT trebuie să fie și un bun psiholog.
„Pentru a fi eficient în îndeplinirea atribuţiilor sale, procurorul şef al DIICOT este necesar să fie şi un bun psiholog, a se cunoaşte în primul rând pe sine, a-şi cunoaşte limitele, calităţile şi defectele, a fi stăpân pe sine, a fi un fin diplomat şi bun comunicator pentru a putea organiza/reorganiza şi distribui personalul în scopul îndeplinirii obiectivelor, eficienţă şi performanţă. (…) În ceea ce priveşte DIICOT, obiectivele pe termen mediu şi cele pe termen lung ale acestei instituţii trebuie să se armonizeze cu ceea ce Mecanismul de Cooperare şi Verificare defineşte a fi un act de justiţie performant şi cu respectarea unor înalte standarde de etică şi profesionalismȚ, a scris Felix Bănilă în proiectul de management, publicat pe site-ul CSM.
Bănilă spunea că unul dintre obiectivele pe termen lung vizează alinierea la normele raportului MCV.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea