Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că piața muncii trece prin schimbări importante. Tehnologia are un impact foarte mare, atât asupra felului în care lucrăm, cât și asupra tipului de activități pe care le desfășurăm atunci când ne aflăm la muncă.

E foarte greu să determini impactul real al fiecărei legi sau tehnologii care apare pe piață, motiv pentru care e foarte important să fii adaptabil, să te poți mișca odată cu valul și nu împotriva lui. Marii câștigători ai acestei perioade vor fi cei care știu să se adapteze la schimbări fără rezistență sau resentimente. Cei care vor să aibă cariere de succes trebuie să știe să se adapteze la nevoile pieței moderne. Iată 3 schimbări ce vor afecta profund piața muncii în viitorul apropiat:

  1. Mediul de lucru

Spațiile în care lucrăm se află în plin proces de schimbare. Ultimul deceniu a adus cu el și o schimbare de paradigmă în ce privește felul în care privim spațiile de lucru. Dacă în trecut biroul era un loc lipsit de bucurie sau distracție, axat numai pe muncă, în prezent lucrurile s-au schimbat foarte mult. Acum munca și distracția sunt considerate foarte importante pentru productivitatea angajaților.

În consecință, antreprenorii au început să-și schimbe și ei abordarea, iar acum vedem tot mai des spații de lucru dotate cu mese de ping-pong, foosball sau jocuri de masă cu care angajații se pot destinde ocazional. Acest trend pare să fie în creștere. Conform lui Liviu Tudor, fondatorul companiei Genesis Property, care deține complexul de birouri West Gate, „peste 20 de ani nu va mai exista un proiect de birouri fără piscină și spații de co-working”.

  1. Timpul de lucru

Noile vremuri ne aduc schimbări chiar și în ceea ce privește durata săptămânii de lucru. Săptămâna de lucru de patru zile începe să fie tot mai populară în companiile din Occident și începe să își facă loc chiar și în România. Deși nu multe la număr, există și în România companii care le permit angajaților lor să lucreze doar patru zile pe săptămână în loc de cinci, iar asta fără o scădere a remunerației.

În mod surprinzător, se pare că productivitatea angajaților care lucrează doar patru zile pe săptămână este mai mare decât a celor care lucrează la program obișnuit. Astfel, pierderea unei zile din programul de lucru se compensează atât printr-o productivitate crescută, cât și printr-o satisfacție mai mare a angajaților. În plus, aceasta e și o metodă foarte bună de loializare a acestora, așa că ne putem aștepta ca programul de lucru de patru zile să devină tot mai popular în timp.

  1. Instrumentele de lucru

Instrumentele pe care le folosim ca să ne facem treaba se schimbă mereu, pentru că și tehnologia din spatele lor se află într-o stare de continuă evoluție. În consecință, în fiecare zi apar noi și noi aparate și gadgeturi cu funcții din ce în ce mai complexe, menite să ne ajute să lucrăm mai rapid și mai eficient. Poate fi greu să ții pasul cu toate schimbările, însă nu ar trebui să te descurajezi.

Ține minte că toate aparatele sunt făcute pentru a fi cât mai ușor de folosit de către oameni, iar majoritatea seamănă foarte mult între ele în ce privește funcționalitatea, așa că îți va fi mai ușor decât crezi să înveți să folosești un aparat nou. Spre exemplu, o imprimantă 3D e foarte diferită de una clasică, însă operațiunile pe care trebui tu să le faci nu diferă prea mult. Așa cum scrie și Forbes, „înțelegerea nevoilor unei organizații e forța care conduce la identificarea soluțiilor potrivite.”

Sursă foto: Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News