Opt bancomate din Kent, Essex și sud-estul Londrei au fost vizate de atacurile românilor, din 2019 încoace. Detaliile atacurilor „sofisticate”, așa cum le-a descris Poliția britanică, nu au fost dezvăluite, de teamă că infracțiunile vor fi imitate de alți spărgători.
Un tribunal a audiat trei dintre cei șase membri ai bandei, sosiți în Marea Britanie „exclusiv” în scopul comiterii infracțiunilor. Detalii exacte despre modul în care au fost efectuate atacurile „sofisticate și profesionale” nu au fost dezvăluite după ce judecătorul a avertizat cu privire la faptul că infracțiunile pot fi copiate.
Se spune că bărbații au făcut eforturi „concertate” pentru a fura numerar, adesea noaptea, după ce au efectuat anterior recunoaștere și s-au bazat pe un laptop pe care era instalat un malware.
Opt bancomate sparte, bani luați doar din cinci
Opt bancomate de la bănci, oficii poștale și magazine din Kent, Essex și sud-estul Londrei au fost vizate, primul fiind spart în ajunul Anului Nou 2019. Banda a avut chiar îndrăzneala de a reveni la locul uneia dintre infracțiuni pentru a ataca al doilea bancomat al aceleiași bănci.
Ioan Constantin, 28 de ani, Petru-Giani Feraru, 23 de ani, Răzvan Dănăilă, 31 de ani, fratele său Robert Dănăilă, 26 de ani, Victor Cămara, 33 de ani, și Constantin Lupoaie, în vârstă de 19 ani, au recunoscut conspirația pentru a fura.
Procurorul Patrick Dennis a declarat la Maidstone Crown Court, Kent, că trei dintre cele opt „raiduri” nu au avut succes. Cu toate acestea, banda a reușit să obțină un total de 136.080 GBP din celelalte cinci bancomate și a provocat în jur de 32.000 GBP daune materiale prin distrugerea aparatelor.
Constantin, din Basildon, Essex, a fost închis trei ani și patru luni, iar Feraru, fără adresă fixă, a fost condamnat la 25 de luni de închisoare. Răzvan Dănăilă, fără adresă fixă, a fost închis pentru doi ani și jumătate, în timp ce fratele său Robert Dănăilă, de asemenea fără adresă fixă, și Cămara, din Basildon, au primit fiecare doi ani și patru luni închisoare. Lupoaie, din Stanmore Hill, Stanmore, Middlesex, a fost închis timp de 12 luni.
Șapte dintre furturi sau tentative de furt au avut loc într-o perioadă de patru săptămâni, în timp ce a opta a avut loc în aprilie anul trecut, după ce patru dintre membri bandei au fost prinși, acuzați și arestați preventiv.
Prinși după o urmă de sânge
Sângele lui Feraru a fost găsit într-unul dintre bancomatele sparte, iar după arestarea sa, poliția a găsit o fotografie pe telefonul său cu data și ora relevante legate de aparatul vizat. El și frații Dănăilă au fost arestați în aceeași zi, într-un restaurant din Ilford, Essex, aproape de un apartament închiriat în care se mutaseră de la hotel.
Cămara, muncitor în construcții, căsătorit și tatăl a doi copii, a fost, de asemenea, arestat, dar Constantin a rămas în libertate pentru alte trei luni. În acea perioadă i s-a alăturat Lupoaie în comiterea celui de-al optulea și ultimul „atac”.
Constantin și Lupoaie au fost prinși de polițiști în timp ce fugeau. Lupoaie, care purta o pungă ce conținea „echipamentul necesar” pentru furtul de numerar, a fost arestat, dar Constantin a fugit și a rămas în libertate încă trei săptămâni.
Tribunalului i s-a spus că muncitorul în construcții căsătorit are opt condamnări pentru 11 infracțiuni în Marea Britanie, inclusiv furtul, echiparea și facilitarea jocurilor de noroc ilegale și o condamnare pentru fraudă în Franța
Camara își conduce propria firmă de construcții și se spune că a acționat „cu totul din caracter”.
Detectivul polițist Terry Hanlon, ofițerul de anchetă al poliției din Kent pentru acest caz, a declarat: „Fiecare dintre acești infractori a fost implicat într-o conspirație sofisticată și bine organizată, care a dus la furarea unei sume substanțiale de bani de la întreprinderi care respectă legea.
Dacă nu ar fi fost reținuți, nu mă îndoiesc că ar fi continuat să jefuiască și sunt încântat că acum nu mai sunt în măsură să facă acest lucru. Urmărirea lor cu succes este o demonstrație clară că poliția Kent și partenerii săi au resursele și expertiza pentru a viza infractorii de profil înalt, indiferent de cât de sofisticate sunt metodele lor”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro