Printre răspunsurile primite a fost și cel de mai jos, de la un cadru medical de la secția de ginecologie a Spitalului Orășenesc Regele Carol I Costești:
– Și ce? Trebuie să îți dau o explicație clară că de ce nu facem noi avort atâta timp cât nu trebuie să intrăm în legătură cu toată lumea? Decât lumea cu care este nevoie.
– Da, înțeleg, dar atât timp cât…
– Da atunci ce poți să înțelegi?! De ce trebuie să se plimbe un om pe stradă atâta timp cât este o cerere. Este o urgență? Dumneavoastră o considerați o urgență?
– Da, o consider o urgență.
– Pentru mine nu este o urgență. Mulțumesc frumos, o zi bună.
Ordinul militar emis pe 23 martie de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) suspendă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate.
Avortul la cerere era suspendat, chiar dacă imediat ministrul Nelu Tătaru a revenit și a spus că întreruperile de sarcină vor rămâne permise pentru că țin de drepturile femeilor. Raed Arafat a spus și el că orice eroare de interpretare este exclusă. În realitate, spitalele au interpretat ordinul militar așa cum toată lumea l-a înțeles: ca o interdicție.
În 2018 aproximativ 111 femei și fete (9,4% minore) au avut nevoie de această procedură în fiecare zi (INS, 2018). Multe dintre ele nu au acces la contracepție. În România, nu mai există contracepție gratuită din 2011.
În aprilie 2020, statul le obligă pe fetele și femeile din România să nască.
Centrul FILIA a descoperit anul trecut, alături de un articol publicat în Libertatea, că 60 de spitale de stat din România nu fac avorturi la cerere. Asta înseamnă cam o treime din spitalele publice. Anul acesta am sunat să vedem care este situația pe teren, în contextul pandemiei.
Am sunat la 112 spitale (care figurau în baza noastră de date ca fiind spitale în care se fac întreruperi de sarcină la cerere în mod normal) și am aflat că:
- doar 12 spitale (11%) dintre cele 112 fac întreruperi de sarcină la cerere, dar în majoritatea cazurilor doar dacă sarcina a depășit 12 săptămâni;
- nici unul dintre spitalele de mai sus nu este din București;
- în România există aproximativ 220 de spitale în care se pot face avorturi la cerere.
Medicii care până acum erau reticenți față de avorturi au o bază legală și mai puternică să refuze întreruperea de sarcină: e pandemie.
Am atașat lista spitalelor de stat în care am aflat că încă se fac avorturi la cerere, pentru toate cititoarele care au nevoie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro