Din toti agentii verificati, o mare parte gasiti in paginile de mica publicitate ale ziarelor, inspectorii au descoperit ca 38% din acestia nu respectau in nici un fel legislatia. Mai toti din cei gasiti cu nereguli isi racolau clientela prin intermediul anunturilor si promiteau servicii pe care in realitate nu le ofereau, sau incheiau contracte cu clauze abuzive. Inspectorii au mai constatat ca tinerele erau pacalite ca li se ofera „cazare si masa gratuite”, in fapt, firma straina care cauta forta de munca oferind numai cazarea. Nici profitorii nu s-au dat in laturi de la un castig usor, fiind depistate mai multe persoane care ofereau intermedieri de relatii matrimoniale in strainatate sau angajari in alte tari.
O firma de acest gen din Brasov, fara a avea nici un fel de autorizatie, oferea amatoarelor de maritis in Germania doar o fisa personala si adresa agentiei de peste hotare, condusa de fiica patroanei din Brasov. Cazul acesta e acum in atentia „Crimei Organizate”.
si femeile care au ajuns pe mana agentiilor de impresariat au avut surpriza sa fie puse sa semneze contracte cu tot felul de clauze abuzive. Tariful de mediere perceput de una din agentii era de 120 dolari, insa in realitate se cereau 200 de dolari, pentru alte taxe nespecificate in contracte. Publicitatea inselatoare si clauzele contractuale abuzive nu au fost singurele nereguli descoperite. Pentru abaterile grave, 16 dintre firmele controlate au fost inchise temporar.
Unde reclamati daca va simtiti pacaliti
Presedinta ANPC, Rovana Plumb (foto), da cateva sfaturi celor care vor sa munceasca in strainatate. „in momentul in care ajung sa incheie contractul, consumatorii trebuie sa stie locatia in care se desfasoara activitatea, conditiile, modalitatiile de plata, conditiile de reziliere a contractului si, de asemenea, trebuie sa stie ca pasaportul nu trebuie instrainat. in cazul in care se intampla ca firma sa retina pasaportul, sub diverse motive, consumatorul trebuie sa anunte organele in drept, respectiv ANPC, Vama, consulatul sau ambasada.”