Cu o săptămână înaintea alegerilor din 3 noiembrie, Joe Biden conduce cu cel puțin 10 puncte procentuale în fața lui Donald Trump în aproape toate sondajele naționale și este în avantaj, cu o diferență mai mică, în mai multe state-cheie ce vor stabili rezultatul scrutinului.

Democratul are un avans în fața rivalului său în rândul unor segmente demografice care includ afro-americanii, latino-americanii, tinerii, dar și femeile din suburbii și vârstnicii, ultimele două fiind considerate cu potențial crucial în economia alegerilor.

“V-am salvat nenorocitele de suburbii!”

În ultimele luni, Donald Trump a portretizat alegerile din noiembrie ca o luptă pentru salvarea suburbiilor.

A promis că va avea grijă ca aceste zone să nu devină “orașe disfuncționale” și, printre altele, a susținut că democrații vor permite criminalității să ajungă în comunitățile din suburbii.

Recent, la un miting din Johnstown, Pennsylvania, unul din statele-cheie în acest scrutin, președintele a repetat un apel bizar adresat femeilor din suburbii.

Pot să vă rog să-mi faceți o favoare, femei din suburbii? Nu vreți să mă placeți? Vă rog, vă rog. V-am salvat nenorocitele de suburbii, ok?

Donald Trump:

Cum a salvat Trump suburbiile? Eliminând o lege adoptată în timpul administrației lui Barack Obama, care, pe scurt, facilita construirea de locuințe pentru familiile cu venituri mai mici, inclusiv în aceste zone, explică NPR – National Public Radio.

Prin urmare, a explicat Trump, “am abolit legislația care a adus infracționalitate în suburbii și care v-a distrus cartierul, așa că acum puteți trăi visul american”.

O imagine din trecut

Problema pentru președinte, scriu doi profesori de științe politice într-un text publicat de site-ul de analiză electorală Fivethirtyeight, este că imaginea sa despre suburbii pare blocată în anii 50 și arată ca în filme – o peluză atent tunsă, un soț care merge în oraș la un loc de muncă bine plătit și o soție casnică, având grijă de copii și pregătind cina.

Pe de o parte, această suburbie nu mai există, zonele devenind în ultimii ani mult mai diverse. Pe de altă parte, în ultimii patru ani, președintele și-a pierdut o parte importantă dintre susținătorii de aici.

În 2016, Trump a câștigat votul alegătorilor din suburbii cu 47% la 45%, potrivit unei analize realizate de Pew Research Center.

Cele mai multe femei americane contestă politica conservatoare a administrației Trump FOTO: EPA

În 2018, la alegerile legislative parțiale, tendința se schimbase deja. În jur de 52% dintre alegătorii din suburbii i-au susținut atunci pe candidații democrați pentru Congres.

În prezent, potrivit unei analize Democracy Fund + UCLA Nationscape, Biden îl conduce pe Trump în acest segment electoral cu 54% la 44%.

Potrivit analizei Fivethirtyeight, cele care au schimbat balanța sunt femeile albe din suburbii. În prezent, în jur de 54% dintre acestea îl susțin pe Biden și 45% pe Trump, foarte puține fiind încă indecise.

Bărbații albi din suburbii îl susțin pe Trump în continuare, în raport cu Biden, în proporție de 57% la 41%.

Asta în condițiile în care alegătorii afro-americani, latini și cei de origine asiatică îl susțin în majoritate pe Biden.

Situația este vizibilă și în multe din statele-cheie. Un sondaj dat publicității de Fox News recent arăta că Biden îl conduce pe Trump în rândul femeilor din suburbii, per total, cu 35 de puncte procentuale în Michigan, 29 de puncte în Pennsylvania și 21 de puncte în Wisconsin.

Există un motiv simplu pentru această tendință.

“Nu le place stilul personal al lui Donald Trump. Cred că este un abuzator, cred că este diviziv. Urăsc haosul. Femeile din suburbii vor stabilitate”, explică pentru site-ul american Vox Celinda Lake, o expertă în sondaje din tabăra democraților.

Și republicanii sunt de acord cu această explicație.

Este vorba despre atitudinea lui Trump cu privire la femei, atitudinea sa beligerantă, stilul său și comportamentul.

Whit Ayres, consultant politic din tabăra republicană:

Peste toate aceste probleme a venit și cea a pandemiei.

“Bunul-simț ne sugerează că femeile din suburbii erau sceptice cu privire la Trump încă înainte de pandemie. Faptul că viețile le-au fost date peste cap de închiderea școlilor și de efortul de a-și ajuta copiii să învețe, în paralel cu jobul, pur și simplu le-a exacerbat scepticismul deja existent cu privire la Trump”, explică Ayres.

O spune chiar Andrea Moore, o femeie din Michigan, casnică, și care a votat pentru Trump în 2016, deoarece era sătulă de politicienii de carieră.

“Era o necunoscută, dar acum știm”, a declarat ea pentru Associated Press, subliniind că nu va vota pentru președinte “dintr-un milion de motive”, printre care atitudinea sa divizivă, discursul care alimentează teama și eșecul în combaterea COVID.

Și vârstnicii merg spre Biden

Joe Biden, în Miami, Florida FOTO: Hepta

În ultimele patru runde de alegeri prezidențiale, republicanii au condus în rândul vârstnicilor cu aproape 10 puncte procentuale. Ultimul democrat care a câștigat votul celor de peste 65 de ani a fost Bill Clinton, în 1996.

Ceva a intervenit în ultimul an pentru a schimba opinia unor alegători cu vârste înaintate: pandemia de COVID.

Patru din cinci americani uciși de COVID aveau vârste de peste 65 de ani, iar majoritatea cetățenilor sunt nemulțumiți de felul în care președintele a coordonat răspunsul la pandemie la nivel federal.

Un sondaj CNN/SSRS dat publicității luna aceasta arăta că Biden conduce cu 21 de puncte procentuale în rândul seniorilor. Un alt sondaj, NBC News/Wall Street Journal, indica o diferență și mai mare – de 27%.

Dacă sondajele sunt corecte, diferența este uriașă în comparație cu situația din 2016. Ultimele sondaje dinaintea scrutinului de acum patru ani arătau că Trump o conducea pe Hillary Clinton cu aproximativ 5 puncte procentuale.

Diferențele sunt vizibile în statele-cheie. În Florida, Biden conduce în rândul seniorilor, în vreme ce acum patru ani, Clinton pierduse acest vot cu 10 puncte procentuale.

De notat că în acest stat-cheie pentru rezultatul alegerilor, vârstnicii reprezintă în jur de 30% din electorat.

Și în vreme ce pandemia de COVID are un rol important în această schimbare de opinie în rândul vârstnicilor, tot sondajele sugerează că nu este singurul argument, scrie CNN.

Analizele electorale arătau că Biden se afla în fața lui Trump în acest grup demografic cu 11 puncte procentuale încă de acum un an.

“Trump a câștigat votul seniorilor cu 7 puncte procentuale în 2016. A fost un lucru important în Florida și alte câteva state. Acum pierde acest grup, iar sondajele dau cifre diferite, dar faptul că nu mai are un avantaj în rândul vârstnicilor este chiar devastator pentru el”, spune pentru The Guardian Larry Jacobs, director al Centrului de Studii pentru Politică și Guvernare la Universitatea Minnesota.

 
 

Urmărește-ne pe Google News