Comisarul-şef Bogdan Budeanu, şeful Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, un înverşunat „vânător” al exploatatorilor de fiinţe umane, ne-a povestit ce tragedii ascunde traficul de persoane. „Traficul de fiinţe umane e total diferit de orice alt tip de trafic. Este vorba de oameni ademeniţi cu câştiguri, căzuţi, apoi, în plasa traficanţilor”, explică, pe un ton grav, poliţistul, căruia practica i-a demonstrat că, victime sau traficanţi, toţi se situează în cadrul unor tipologii. Tinerele sunt vândute ca la piaţă şi devin prostituate.

Femeile, dependente de «peşti»

Bărbaţi şi femei care îşi doresc un trai mai bun nu mai primesc bani pentru munca lor, după ce au trecut graniţa. Copiii din familiile dezbinate ajung să cerşească în străinătate. Şi, de fiecare dată, traficantul e o persoană prezentabilă, care le câştigă uşor încrederea. „Pe mine mă impresionează fiecare caz. Dependenţa de traficanţi e însă cea mai şocantă.

Au fost victime care s-au îndrăgostit de aceştia, iar în anchetă şi-au schimbat declaraţia. Nu puteau rezista altfel, nu se puteau reobişnui cu viaţa normală şi s-au întors la ei. O tânără sechestrată s-a aruncat de la etaj ca să scape de traficanţi”, ne-a mai povestit Bogdan Budeanu.

319 victime în şase luni

„De la începutul anului, 319 persoane au căzut victime ale traficanţilor. 65 dintre acestea au fost exploatate sexual, 230 pentru forţa de muncă, 22 pentru cerşetorie, iar două pentru alte forme de exploatare. Țările preferate de traficanȚi au fost Italia, FranȚa, Spania, Grecia şi Cehia”, ne-a declarat comisar-şef Bogdan Budeanu (foto), ofiȚerul care a băgat la beci sute de proxeneţi.


Fereşte-te de proxeneţi!

Când oboeii un contract de muncă „afară”, primul pas este să afli cât mai multe despre firma pentru care urmează să lucrezi. Refuză să dai paşaportul altor persoane şi asigură-te că ai la tine o copie a actelor de identitate! Dacăţi se pare că e ceva în neregulă cu contractul tău sau crezi că eşti în pericol, cere imediat sprijinul autorităoeilor locale şi al Ambasadei României dinţara în care te afli. Important e şi să ţii minte denumirile principalelor localităţi şi punctele de frontieră prin care treci.

Urmărește-ne pe Google News