In Romania s-a deschis sezonul de vanatoare la sacali. Nu este o gluma, in tara noastra se poate prinde acum acest animal exotic din Lunca Dunarii pana in Maramures si din Delta pana in zona Brasovului. In perioada Sarbatorilor, vanatoarea de sacali este unul din modurile exotice de relaxare pentru detinatorii de permis de vanatoare, inclusiv pentru femei.
In toate mitologiile lumii, zeitatea vanatorii este de gen feminin. Cu toate acestea, marea majoritate a vanatorilor sunt barbati.
In 1988, cand a primit ”botezul focului”, era una dintre putinele femei- vanator din Romania. Primul exemplar de talie pe care l-a atins cu glontul a fost un mistret. Care era sa o omoare. ”Eram rasfirati pe o coasta. Eu eram in varful dealului. La un moment dat, a aparut un mistret haituit de caini. Am ochit si am tras. L-am nimerit in picioarele din spate si, imprudenta, am strigat ca l-am nimerit”.
„M-am antrenat pe sticle goale”
“Niciodata nu trebuie sa faci galagie in apropierea unui mistret ranit. S-a orientat dupa strigatul meu,
m-a vazut si s-a repezit. Am reusit sa fug mai repede decat el, pentru ca era si ranit, dar chiar si asa ma putea omori daca ma prindea”, spune femeia-vanator.
In Romania sunt inregistrati 57.000 de vanatori, dintre care aproximativ 400 sunt femei. In afara de regina Maria, care a fost un vanator pasionat, romancele cu permis de vanatoare nu au fost prea mediatizate la noi.
In luna decembrie, mii de vanatori intra intr-un fel de agitatie vesela. Pe langa decorul deosebit, aerul tare al padurilor si emotia unei sedinte de tir, la finele fiecarui an se deschide sezonul de vanatoare la majoritatea speciilor de la noi, de la iepuri si fazani la mistreti si, nu este o gluma, la sacali.
Printre cei care doboara astfel de fiare se numara si Zoia Tronaru. ”Am facut practica la o asociatie din Bucuresti, am dat examenul pentru arma si am pornit la vanatoare. Ca sa trag la tinta cu precizie, m-am antrenat pe sticle goale”, isi aminteste Zoia Tronaru. Zoia (53 de ani) a reusit o performanta chiar iesita din comun: a impuscat unul din cei mai mari sacali vanati vreodata in Romania. Are si dovada, nu este o poveste. ”Pot sa ma laud ca in viata mea am impuscat trei sacali. Nu stiu daca mai exista vreo femeie care a facut asa ceva la noi. Pe cel mare l-am prins in Ialomita, in anul 2002”.
Zoia Tronaru: ”Pot sa ma laud ca in viata mea am impuscat trei sacali pe teritoriul Romaniei. Nu stiu daca mai exista vreo femeie care a facut asa ceva la noi. Pe cel mare l-am prins in Ialomita, in 2002”
Avem numai 1.300 de sacali
”In tara noastra exista la aceasta ora 1.300 de sacali, majoritatea in Lunca Dunarii si Delta Dunarii. Pana acum 16 ani nu au fost tinuti sub control strict, adica erau vanati ori de cate ori erau gasiti, deoarece, fiind un pradator din afara ecosistemelor autohtone, pun in pericol echilibrul cinegetic, in special la caprior si iepure”, ne-a declarat Nicolae Selaru, presedintele Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor din Romania.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!