Mădălina S., 51 de ani, a murit acasă pe 1 august și se află și după 6 zile la morga Spitalului Clinic Filantropia din oraș. Trupul neînsuflețit al Mădălinei nu este predat familiei din cauza rezultatelor contradictorii a două teste COVID-19 prelevate de medicul legist.
Proba necroptică din plămâni, prelucrată de laboratorul Institutului Cantacuzino din București a avut rezultat negativ. În timp ce proba necroptică nazo-faringiană, făcută de laboratorul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Craiova, a avut rezultat pozitiv.
“Nu credem că soacra mea e infectată cu acest virus. Nu ieșea din casă. Sigur că se poate dobândi boala și altfel, dar niciunul dintre noi nu e infectat. Soacra s-a mutat la noi, era ținută la pat de mai multe afecțiuni cronice. Era diabetică, cardiacă și suferea și de o boală a pielii destul de gravă. Avea handicap de gradul doi de mai bine de un an de zile”, a povestit T.B., ginerele Mădălinei S.
Bărbatul spune că, de câteva zile, femeia răcise și avea o tuse cu expectorații, iar medicul de familie îi dăduse un tratament.
“În noaptea de 31 iulie – 1 august s-a trezit, s-a dus la baie și apoi a spus că nu se simte bine. După câteva minute a căzut. Am chemat salvarea, au încercat să o resusciteze, dar din păcate a fost fără succes”, a explicat ginerele.
Corpul Mădălinei S. a fost transportat apoi la morga Spitalului Clinic Filantropia. “După 54 de ore, medicul legist de acolo, am înțeles că după ce a contactat medicul de familie al soacrei mele, a suspectat-o de infecție cu COVID și s-a gândit să-i facă testul. A luat o mostră din gât și una din plămâni. Surpriză, rezultatele au fost diferite! Cea din plămâni, negativă, cealaltă, pozitivă și ne-a anunțat că vor să o declare decedată din cauza coronavirusului”, a mai spus ginerele decedatei.
Membrii familiei doresc să poată lua trupul neînsuflețit al Mădălinei acasă pentru a organiza o înmormântare normală și sunt revoltați de faptul că spitalul o să o treacă pe lista victimelor noului coronavirus pentru a îngroșa raportările către București, susțin ei.
“M-am documentat și eu și am citit protocolul întocmit de Institutul de Sănătate Publică prin care se stabilesc criteriile de declarare ale deceselor cauzate de noul coronavirus. În cazul persoanelor decedate asupra cărora există suspiciuni că ar fi fost infectate cu COVID, este necesară prelevarea de probă necroptică din plămâni și atât. În cazul soacrei mele s-a luat probă și din gât și este un exces de zel din partea legistului”, crede T.B.
“Noi contestăm analiza efectuată la Craiova, este irelevantă”, a mai spus ginerele femeii decedate.
Libertatea nu l-a putut contacta pe medicul legist al Spitalului Clinic Filantropia, ca să ofere o perspectivă medicală a cazului.
Experiența celorlalte țări, dar și a României, a arătat că au existat cazuri de persoane testate pentru COVID-19 la diferență de 24 de ore care au prezentat rezultate diferite. Primul rezultat a fost negativ și apoi pozitiv sau invers, primul pozitiv și următorul, negativ.
De asemenea, pe măsură ce a crescut numărul de teste și presiunea volumului și a timpului pe sistemul medical, au existat teste cu rezultat fals-pozitiv sau fals-negativ.
Foto principală: Inquam Photos / Ciprian Petcut
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro