Femeia avea 90 de ani, a fost descoperită la testare cu tulpinile Alpha și Beta, originare din Marea Britanie, respectiv Africa de Sud, și a murit în martie. Nu era vaccinată.

Deși nu e prima persoană infectată cu două tulpini în același timp, astfel de cazuri sunt extrem de rare, spun medicii – sau foarte puține au ajuns în atenția lor.

Au mai fost semnalate două în ianuarie, în Brazilia – două persoane infectate cu două variante în același timp, dintre care una era Gamma (cunoscută și ca varianta braziliană). Iar recent, în Portugalia, un adolescent de 17 ani a luat o tulpină de coronavirus în timpul convalescenței după boala făcută de la o variantă diferită.

Cazul din Belgia e primul documentat de medici, care nu știu însă, deocamdată, dacă combinația a două tulpini e mult mai periculoasă decât infectarea cu una singură. Starea femeii s-a deteriorat repede, însă avea o vârstă înaintată și probleme de sănătate.

Cazul ei este analizat de experți la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, care se desfășoară zilele acestea la Viena.

Medicii care au tratat-o presupun că a luat virusurile de la persoane diferite, însă prof. Lawrence Young, expert virusolog la University of Warwick, crede că este posibil și ca o singură persoană, o dată ce a contractat ambele variante, să le dea mai departe – așadar, bătrâna să fie luat Alpha și Beta de la un „rezervor uman” ce le înmagazinase deja pe ambele.

Același prof. Young spune că se impun studii pentru a vedea dacă nu cumva combinația de două tulpini virale scade eficiența vaccinului anti-COVID.

 
 

Urmărește-ne pe Google News