Femeie ofițer în Afganistan
Roxana Rus este la prima misiune într-un teatru de război. Lucrează la o unitate din Brașov și a decis că, la 27 de ani, este momentul să încerce și o astfel de experiență, devenită un lucru banal pentru mulți dintre colegii săi mai experimentați. ”Am dorit să particip la acestă misiune pentru că am tot auzit povești. De când am intrat în armată și până acum, toată lumea povestea despre experiența avută în misiuni și am hotărât să particip ca să văd și eu pe pielea mea ce se întâmplă aici”, explică Roxana.
Roxana are în jurul său aproximativ 500 de colegi bărbați. Echipa pe care o comandă este formată aproape în integralitate din bărbați. ”Sunt anumite părți bune și anumite părți rele. În anumite situații este mai ușor fiind fată, pentru că lumea te sprijină într-o oarecare măsură. În numite părți este mai dificil să fii fată, înconjurată de atâția băieți”, spune locotenentul Roxana Rus.
Misiunea sa în Afganistan va fi de șase luni. A venit într-o țară în care rolul femeii este aproape inexistent. Fetele afgane trebuie să-și acopere în integralitate fața, iar în societate au drepturi limitate, spre deloc. Roxana s-a informat despre cultura și tradițiile locale chiar de la sora ei mai mare. Și ea este militar cu misiuni în Afganistan. Nu se așteaptă ca misiunea de acum fie lipsită de greutăți. ”Unele greutăți le discut cu colegii mei, unele cu superiorii, altele cu subordonații și încercăm să găsim cele mai bune soluții”, susține Roxana.
Rolul Roxanei în misiunea din Baza Aeriană Kandahar este foarte important pentru toți colegii săi care pleacă în afara bazei.”O să conduc un pluton care este format dintr-o grupă comunicații, o grupă sanitară și o grupă transport-depozitare. Transmisionișții au rolul de a verifica tehnica de pe mașinile de luptă și din punctele de comandă înainte de plecarea în misiune, iar o parte din grupă va asigura o continuitate în punctul de comandă. Mai am doar o fată în subordine, restul sunt bărbați. Nu este necesar să te impui cu forța. Cred că este necesar să te impui prin ceea ce le transmiți oamenilor, printr-o atitudine corectă și pozitivă”, a concluzionat Roxana.
Rolul femeii în Armata României
Potrivit unor statistici oficiale, în cadrul Ministerului Apărării Naționale femeile reprezentau un procent de 17% din totalul angajaților. Însă, mai puțin de jumătate reprezintă procentul femeilor care pot fi încadrate în categoria militarilor combatanți. În ultimii ani, au avut loc schimbări semnificative cu privire la felul în care femeile sunt primite în armată. Din anul de învățământ 2017-2018, alocarea numărului de locuri în instituțiile de învățământ militar s-a realizat fără diferențierea acestora pe genuri, cu apropierea baremelor de selecție între bărbați și femei.
Chiar și așa, suntem cu mult în urma altor state din lume. Un raport al senatului Franței arată că Israelul este țara cu cele mai multe femei încadrate în Armată, peste 33% din efective. Pe locul doi se află Ungaria cu 20%, apoi Statele Unite ale Americii și Franța cu peste 15 procente fiecare.
- VIDEO 360°/ Ziua 1: Drumul spre război
- Ziua 2: Kandahar, fortăreața din fieful extremiștilor / VIDEO
- Ziua 3: Gemenii din Dragoslavele care luptă împreună pentru a doua oară (VIDEO)
- Ziua 4: Kandaharul, văzut din elicopter – GALERIE FOTO/ VIDEO 360°
- Ziua 5: Sub amenințarea mașinilor capcană – VIDEO
- Ziua 6: Militarii români îi învață pe afgani să tragă cu tunul – VIDEO
- Ziua 7: Puștiul din turelă- VIDEO
- Ziua 8: Alexandru și Deniz, o poveste de dragoste cu reguli de război – VIDEO
- Ziua 9: Copiii afgani, oglinda sărăciei și a disperării, după 40 de ani de război – VIDEO
- Ziua 10: Militarii români, lăudați și decorați de către americani – VIDEO
Simularea Evaluării Naționale va fi boicotată luni de sindicate. FSLI: „În 1.100 de şcoli va fi boicotată simularea”
Ce este inteligența emoțională și cum ne influențează în dragoste și la serviciu. Psihologul Libertatea explică
FOTO/ Senatoarea Valentina Petrenko din Rusia a devenit subiect de glume din cauza coafurii sale
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro