Ambulanţa a apărut la poarta de scânduri văruite, chemată la 112 de familie, când era prea târziu. Tot ce-au mai putut face paramedicii a fost să transporte corpul femeii la morga Spitalului Județean din Drobeta-Turnu Severin.
Trei zile mai târziu, conform Grupului de Comunicare Strategică, au fost recoltate probe din plămânii decedatei, în aceeaşi zi a fost făcut testul de COVID-19 și după câteva ore a fost anunţat și rezultatul: pozitiv.
Femeie, 30 ani, din județul Mehedinți:
- Data decesului: 18.04.2020, la domiciliu.
- S-au recoltat probe necroptice pentru investigare COVID-19: 21.04.2020.
- Data confirmării: 21.04.2020.
- Comorbidități: fără antecedente patologice.
“Tot pe 21 aprilie ne-am dus și am adus-o în sat și am și îngropat-o, fără să o mai aducem acasă”, spune Costel, cumnatul femeii. “Cum de au știut atât de repede, azi testezi, azi afli, că are COVID?”. (Răspunsul este da, testul molecular PCR durează 4-5 ore)
Lila, “o fată de nota 11”
Lila i se spunea în sat femeii.
Era grasă și frumoasă. Adică grasă… nu așa… (întinde mâinile în lături). Grasă, adică sănătoasă, nu ziceai că e bolnavă. O fată de nota 11, mi-a părut rău de ea.
Vecină din sat:
De etnie romă, Lila avea doi copii, de 11 și de 9 ani, și un bărbat suferind de o boală renală.
De doi ani, Vasile merge la dializă de trei ori pe săptămână, la o clinică în Dobreta-Turnu Severin.
“Mă ia maşina, mă duce, mă aduce, nu aveam de unde să mă infectez”, crede bărbatul.
Satul Vânjuleţ e pustiu, gata să fie luat complet în primire de diverse forme de viață sălbatică. Primăria şi poliţia au lacăte pe uşă, mașini trec rar.
Trebuie să ai răbdare până apare vreun suflet de om pe drum, să întrebi una, alta. “Așa e satul nostru tot timpul”, ne informează un bătrân, desprinzându-se din umbra unei tufe de liliac.
Lumina aurie de aprilie și verdele care drapează gardurile prăbușite și casele nelocuite te fac să te întrebi dacă mai ești pe lumea asta poluată sau ai nimerit pe scurtătură în cea de dincolo. Pare raiul pe pământ, dar se trăiește greu.
Cu bărbatul bolnav, Lila se angajase de un an la Takata, o fabrică de volane din Orșova. În fiecare dimineață, femeia urca cu alți 16 consăteni în autobuzul fabricii. Lucra într-un mediu toxic, însă nu-și permitea să renunțe la locul de muncă.
Părinții ei muriseră, amândoi, de pneumonie și ea avea, la rându-i, plămânii slabi.
Uneori, se plângea, când venea de la serviciu, că “nu mai poate sufla”.
Soțul Lilei:
La muncă, până în ultima zi
În martie, Lila a început să se simtă rău. Făcuse rost de trimitere de la medic, dar n-a apucat să se ducă.
Ar fi trebuit să-şi ia o zi liberă de la muncă, dar cei de la fabrică i-au spus că, dacă-și ia liber, va pierde bonurile și prima de Paște.
A cerut să i se dea o zi de concediu să își facă raze la plămâni, că este ceva în neregulă, asta era în luna lui martie. Eu i-am făcut rost de trimitere, apoi ea a zis că nu poate să lipsească, pentru că pierde bonurile și tichetele care se dau de Paști.
Vasile Stoica, soţul decedatei:
Aşa că Lila a mers la lucru până în ultima zi, înainte de a se închide fabrica, pe 4 aprilie, din motive de pandemie.
După câteva zile de stat acasă, femeia a căzut la pat. Iar pe 18 aprilie a murit.
Curtea de“contacţi”
Familia ei împarte curtea cu soacra, cumnata, cumnatul şi nepotul. Șapte persoane în total, din care DSP a decis să îl testeze doar pe soț, de două ori. “Am ieșit negativ”, spune Vasile, fapt confirmat și de medicul care se ocupă de el la clinica de dializă.
Familia și rudele Lilei au fost plasate în izolare la domiciliu.
Eu fac dializă de doi ani, gândiți-vă că am imunitatea zero, dacă era să fi avut ea COVID, cum zic cei de la DSP, eu muream de trei ori înaintea ei.
Vasile Stoica, soţul decedatei:
Indiferent de vârstă sau boli cronice, nimeni din curtea Lilei nu este suspect de COVID-19. Nimeni nu e bolnav. Copiii se joacă afară, iar adulții se îndreaptă curioși spre gard să ne audă.
Pe certificatul de deces, la cauza morții scrie pneumonie lobară, o afecţiune cauzată de un pneumococ şi care se tratează cu antibiotice. DSP Mehedinți nu a trimis încă documentul oficial care să ateste că Lila a murit de COVID-19.
Mai mult, nimeni din sat, nici cei 16 consăteni care urcau zilnic, cu Lila, în rata spre muncă nu au simptomele bolii.
Din pricina faptului că nici un angajat al fabricii nu a prezentat simptome, DSP a decis să nu facă anchetă epidemiologică.
Iată cum explică DSP Mehedinţi pentru Libertatea această decizie:
În urma discuției cu managerul fabricii, acesta a afirmat că încă de la începutul pandemiei, asistenta medicală a firmei a realizat zilnic triajul epidemiologic al personalului, timp în care nu s-a înregistrat nici un caz de afecțiune respiratorie. Nu s-a impus de către Direcția de Sănătate Publică Mehedinți măsura izolării la domiciliu a personalului fabricii, deoarece perioada de incubație a virusului a fost intervalul de timp 4.04.2020- 17.04.2020.
DSP Mehedinți:
Din cauza faptului că Lila nu s-a adresat medicului de familie și necunoscându-se, de către familie, alte afecțiuni de care să fi suferit, moartea ei a fost considerată suspectă, iar Parchetul a dispus o cercetare penală.
Primar Vânjuleţ: “DSP să-mi dea documentul”
Contactat de reporterii Libertatea, primarul comunei Vânjuleț, Nistor Costache (PSD), se îndoiește de verdictul venit din partea DSP Mehedinți, mai ales că în satul administrat de el nimeni nu a mai fost depistat cu COVID-19.
“Fata, probabil, era de-adevăratelea bolnavă de pneumonie, pentru că părinții ei au murit tot de pneumonie. Ea a stat bolnavă vreo două săptămâni acasă, iar DSP Mehedinți nu a venit aici să facă anchetă”, spune primarul.
Atât timp cât eu nu am un document, eu nu pot să spun că a murit de COVID. Pe certificatul de deces este trecut pneumonie lobară.
Costache Nistor, primarul comunei Vânjuleţ:
O altă nedumerire a edilului e legată de data eliberării certificatului constatator.
Ea a murit pe 17 aprilie, iar certificatul constatator l-au dat după 4 zile. După lege, dacă trec 3 zile, trebuie vizat de Parchet. Au îngropat-o pe 21, iar pe 23, DSP a dat telefon că ar fi COVID. DSP-ul nu pune la dispoziție documentul din care reiese că a murit de COVID.
Costache Nistor, primarul comunei Vânjuleț:
Singura dovadă, pentru familie și pentru autorităţile locale, că Lila a murit de COVID-19 rămâne lista Grupului de Comunicare Strategică.
O listă pe care Lila, care nu și-a dorit decât să ajungă acasă, la soț și la copii, cu prima de Paște, e doar un număr.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro