În luna octombrie 2017, o grupare infracțională, cunoscută ca ”Dama cu camelii”, a fost destructurată de DIICOT. În acest caz au fost reținuți 18 indivizi care luau locuințele și mașinile persoanelor ce intrau, într-un fel sau altul, în relații cu membrii acestei grupări. Din grupare făceau parte cămătari, avocați, oameni de afaceri, executori judecătorești și chiar un artist – trompetistul trupei Vunk.

Una dintre metodele folosite de gruparea infracțională consta în împrumuturi cu camătă oferite în schimbul gajării cu bunuri – în general apartamente și mașini -, după care urma, aproape inevitabil, executarea silită.

A doua metodă consta în cumpărarea de datorii la întreținere ale unor bătrâni din imobile situate în centrul Capitalei, mână în mână cu administrațiile blocurilor. Urma scoaterea la licitație a apartamntului de către cămătari, pe motivul acoperirii datoriei, măsluirea licitației în care participau exclusiv ei, cumpărarea apartamentului la prețuri derizorii și executarea silită, adică scoaterea în stradă a proprietarilor.

Au vânat persoane aflate în situații delicate

Așa a ajuns în stradă Silvia Penu, în vârstă de 74 de ani, fostă economistă, în prezent pensionară, propietara unui apartament de patru camere în ”Blocul cu Zodiace”, pe Cale Dorobanți, la mică distanță de Piața Romană, în centrul Bucureștiului.

După ce soțul și fiul vitreg al femeii au decedat fulgerător, a fost nevoită să facă un împrumut bancar, gajat cu apartamentul, pentru a acoperi cheltuielile. În acest context, a rămas în urmă cu plata întreținerii. La un moment dat, adminsitrația blocului a chemat-o în instanță pentru această datorie și i s-a pus poprire pe pensie.

Lucrurile ar fie mers bine, dar adminstrația blocului a luat legătura cu membrii grupării ”Dama cu camelii”, iar din acel moment a început calvarul. În primă fază, administrația blocului a renunțat la cererea de poprire pe pensie, în primăvara anului 2017. Apoi i-au propus femeii, doborâtă de necazuri, să semneze o convenție prin care se obligă să plătească 1.000 de lei pe lună până la stingerea datoriei.

După prima rată plătită, în momeetul în care apartamentul Silviei Penu a ieșit de sub ipoteca bancară, administrația blocului a cesionat datoria la întreținere către o firmă de recuperatori, din interiorul grupării ”Dama cu camelii”.

La scurtă vreme, cămătarii de lux au scos la licitație apartamentul femeii, pentru recuperea „datoriei de la întreținere”. Între timp și-au plătesc între ei sume fabuloase pentru fel de fel de ”expertize” în acest caz.

 

Licitația a fost organizată în așa fel încât să participe tot ei, iar apartamentul de patru camere, de lângă Piața Romană, a ajuns să fie adjudecat la prețul de 137.000 de lei. Adică aproape 30.000 de euro. Asta în condițiile în care un apartament de 4 camere în Drumul Taberei costă acum 62.000 de euro.

Din acești bani nu s-au plătit sumele datorate „expertizelor” care au împănat acest caz de înșelăciune, iar obligativiatea de a le plăti a revenit tot proprietarei apartamentului, Silvia Penu. astfel, din pensia de 1.700 de lei, i se rețin acum 842 de lei pe lună pentru ”expertize”.

A urmat evacuarea silită. Femeia a făcut plângere la Parchetul General, care a recunoscut că evacuarea este abuzivă. Abuzivă sau nu, a fost executată!

”Cred că va trebui să mă plâng în afara României, să mă salveze ei în țara mea”

Între timp, în octombrie 2017 membrii grupării ”Dama cu camelii” sunt reținuți de DIICOT în baza marturiilor și documentelor celor păgubiți. Deci, se recunoștea implicit că și Silvia Penu a fost înșelată. Cu toate acestea, instanța nu i-a recunoscut nici până acum dreptul de a intra în casă, iar femeia stă, de patru luni, pe străzi. Niciuna din instituțiile statului, pe unde a făcut plângeri, nu i-a mai răspuns nimic despre drepturile ei.

”Cred că va trebui să mă plâng în afara României, să mă salveze ei, în țara mea. Ziua stau pe stradă și mă adăpostesc unde pot, pentru că bilblioteci nu mai există, că aș fi stat cu plăcere acolo. Dar stau pe sălile judecătoriei, a tribunalului, în biserici. Norocul meu că este o iarnă blândă, că este cald. Iar noaptea dorm la cine mă primește. Pentru că nu este vorba numai de pus capul, e vorba să te speli, e vorba să-mi spăl singurele haine pe care le am și le port de când m-au scos din casă. Ăsta este tratamentul pe care îl primim noi, pensionarii. Și instanțele spun că nu am motiv pentru care să intru în propria mea casă și în lucrurile mele. Plătesc lumină, în casă este frigiderul în priză, calculatorul este în priză, televizoarele sunt în priză”, ne-a spus Silvia Penu.

Între timp, administrația blocului s-a schimbat, iar noua conducere pune în vedere locatarului de la apartamentul 11, sigilat, că are datorie la întreține și că va fi executat silit.

Am trimis fostului administrator al imobilului, care a cesionat datoriile a trei apartamente din ”Blocul cu Zodiace” către gruparea infracțională ”Dama cu camelii” – din care un apartament aparținea unei persoane bolnave psihic, acum internate într-un centru social -, întrebarea simplă: de ce a făcut acest lucru? Asteptăm cu interes răspunsul.


Citește și:

EXCLUSIV/ Sute de clienți înșelați vor 375.000 de euro de la Omnia Turism. Se fac investigații pentru evaziune fiscală și înșelăciune

Urmărește-ne pe Google News