„Nu cred că femeilor li se va permite să joace cricket pentru că nu este necesar ca ele să facă asta. În cricket pot apărea situații în care fața și corpul femeilor nu sunt acoperite. Islamul nu le permite să fie văzute astfel. Este era media și vor apărea fotografii și videoclipuri pe care oamenii le vor urmări. Islamul și Emiratul Islamic nu le permit femeilor să joace cricket sau să practice sporturi în care sunt expuse”, a declarat Ahmadullah Wasiq.

Oficialii afgani din cricket spun că nu au fost informați oficial cu privire la decizia guvernului taliban.

Sportivele afgane au început să se ascundă de când talibanii au preluat controlul țării, pe 15 august, unele dintre ele raportând că au fost amenințate cu acte de violență de luptători dacă vor fi prinse practicând sportul.

Anunțul cu privire la această interdicție vine pe fondul tot mai multor dovezi că atitudinea insurgenților față de femei nu s-a schimbat semnificativ de la ultima perioadă în care talibanii au fost la putere în Afganistan, deși ei promit acum contrariul, mai precizează sursa citată.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Nicio femeie în guvernul taliban

În acest context, în ultimele săptămâni au avut loc proteste ale femeilor afgane în mai multe orașe ale țării. Acestea au ieșit în stradă pentru a cere să le fie respectate drepturile la educație și la muncă și să facă parte noul guvern, a cărui componență a fost anunțată, marți, de un purtător de cuvânt al grupării.

Este vorba despre un guvern interimar în care funcțiile-cheie sunt ocupate de figuri care au dominat lupta de 20 de ani împotriva coaliției conduse de SUA, fără a fi menționată prezența vreunei femei.

În urma anunțului de la Kabul, Departamentul de Stat american și-a exprimat îngrijorarea că guvernul afgan include doar talibani, personaje cu „antecedente tuburătoare” și nicio femeie, însă a precizat că acesta va fi judecat după acțiunile sale.

Și Uniunea Europeană a condamnat cabinetul taliban pentru lipsa de incluziune, adăugând că acesta nu respectă promisiunile conducătorilor de a aduce în guvern persoane din grupuri diferite.

La o primă analiză a numelor anunțate, nu pare a fi o structură incluzivă și reprezentativă în ceea ce privește diversitatea etnică și religioasă din Afganistan pe care speram să o vedem și pe care talibanii o promiteau în ultimele săptămâni.

Purtător de cuvânt al UE:

Problema drepturilor femeilor va domina probabil modul în care regimul talibanilor este judecat de comunitatea internațională, semnale nefaste venind din poziția față de sportul feminin și guvernul exclusiv masculin, se mai arată în articolul citat.

Cunoscuți pentru regimul lor brutal și opresiv din perioada 1996 – 2001, talibanii au promis de data aceasta un guvern mai incluziv și respectarea drepturilor omului. Cu toate acestea, în toate pozițiile de top din cabinet au fost numiți lideri-cheie din cadrul mișcării și din rețeaua Haqqani, cea mai violentă facțiune a talibanilor.

În plus, Hibatullah Akhundzada, liderul suprem al talibanilor, a publicat o declarație a cerut noului guvern să vegheze la respectarea „regulilor islamice și a legii Sharia”.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News