Potrivit proiectului de lege, la Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se va adăuga un nou alineat, care va avea următorul cuprins: ”La cerere, vârsta de pensionare în cazul femeilor se poate extinde până la 65 de ani”.
Cine sunt inițiatorii: Andronache Gabriel – deputat PNL; Bica Dănuţ – deputat PNL; Bode Lucian Nicolae – deputat PNL; Boroianu Aurel-Robert – deputat PNL; Bumb Sorin-Ioan – deputat PNL; Calista Mara-Daniela – deputat PNL; Cherecheş Florica – deputat PNL; Dobre Victor Paul – deputat PNL; Fădor Angelica – deputat PNL; Gheorghe Andrei Daniel – deputat PNL; Giugea Nicolae – deputat PNL; Gudu Vasile – deputat PNL; Huţucă Bogdan-Iulian – deputat PNL; Ioniţă Antoneta – deputat PNL; Mareş Mara – deputat PNL; Moldovan Sorin-Dan – deputat PNL; Neagu Nicolae – deputat PNL; Olar Corneliu – deputat PNL; Oros Nechita-Adrian – deputat PNL; Pirtea Marilen – Gabriel – deputat PNL; Popescu Virgil-Daniel – deputat PNL; Preda Cezar-Florin – deputat PNL; Prişcă Răzvan Sorin – deputat PNL; Roman Florin-Claudiu – deputat PNL; Romanescu Cristinel – deputat PNL; Schelean Valeria-Diana – deputat PNL; Stamatian Vasile-Florin – deputat PNL; Trăilă Cristina – deputat PNL; Varga Glad-Aurel – deputat PNL; Varga Vasile – deputat PNL; Vîlceanu Dan – deputat PNL.
Cum explică inițiatorii propunerea legislativă: Decizia de diferențiere a vârstei de pensionare între femei și bărbați a creat, în unele situații, nemulțumirea unor femei
Inițiatorii propunerii legislative spun că prin legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii se prevăd vârste standard de pensionare diferite pentru femei – 63 de ani și pentru bărbați – 65 de ani, a căror atingere se va realiza progresiv.
”La momentul legiferării, legiuitorul a ținut cont de condițiile speciale în care au trăit și muncit femeile din România în perioada comunistă, dar și de realitățile economice, sociale, demografice și culturale de după 1990 din țara noastră”, au precizat parlamentarii PNL.
Aceștia menționează că toate persoanele care ajung la vârsta legale de pensionare și au îndeplinit stagiul minim de cotizare, au dreptul la pensie pentru limita de vârstă. Cu toate acestea, o parte din cei care au ajuns la vârsta standard de pensionare ar vrea să rămână în activitate, fără să iasă efectiv la pensie.
Această posibilitate nu este însă reglementată la nivel legislativ.
”Pe de altă parte, decizia de diferențiere a vârstei de pensionare între femei și bărbați a creat, în unele situații, nemulțumirea unor femei care s-au văzut nevoite să se pensioneze deși îndeplineau toate celelalte criterii prefesionale pentru a mai profesam cel puțin atât timp cât profesează și colegii lor bărbați .
”Au fost cazuri de cadre didactice, cadre medicale care au contestat această măsură ca fiind discriminatorie, pe criterii de sex”, mai spun parlamentarii.
Ce planuri are coaliția de guvernare: Noua lege a pensiilor nu prevede schimbarea vârstei de pensionare
Coaliția PSD-ALDE urmează să finalizeze în acest an legea pensiilor, pe modelul legii salarizării unitare. Ministrul Munii, Lia Olguța Vasilescu afirma, despre acest proiect al Puterii, că nu prevede o modificare a vârstei standard de pensionare.
„Nu se schimbă vârsta de pensionare. Am avut discuții cu comisarul european Marianne Thyssen, care a spus că egalizăm vârsta între femei şi bărbaţi. I-am explicat că nu putem face asta (…), i-am explicat şi că avem o altă speranţă de viaţă, care în Uniunea Europeană este mai mare şi nu putem să ne ducem cu vârsta de pensionare ca în Olanda, de exemplu, la 67-70 de ani. Avem nişte condiţionalităţi în România de care trebuie să ţinem cont şi cred că a înţeles. Vreau să îi asigur pe toţi cetăţenii că vârsta de pensionare nu este alta decât aceea din actuala lege.
Legea pensiilor a fost abandonată de coaliția PSD-ALD pentru intrarea în vigoare în acest an. Legea se va mai aplica de la 1 ianuarie 2018, așa cum era prevăzut inițial în programul de guvernare.
Anunțul a fost făcut de liderii celor două partide aflate la guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Liviu Dragnea afirmă că s-au găsit ”grozăvii” în sistemul de pensii, și nu se poate aplica de anul viitor. Cu toate acestea, punctul de pensie va crește cu 10%, de la 1 ianuarie 2018.
În Parlament a fost adoptat recent și un proiect prin care medicii ar putea sa iasă la pensie la 67 de ani, astfel că vârsta de pensionare pentru doctori, bărbați și femei, a fost propusă din nou să crească, în toate cazurile, la 67 de ani.
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății trecuse deja anul trecut de Parlament, stabilind ca vârsta de pensionare a medicilor, indiferent de sex, să crească la 67 de ani, în contextul în care acum este stabilită la 65 de ani.
Ajuns la promulgare, proiectul a fost trimis înapoi în Parlament de către șeful statului.
Citește și: VIDEO/Cum arată aranjamentul floral de 5.000 de euro pentru o nuntă regală. Olandezul care l-a creat e fascinat de România