Din datele pe care le avem la acest moment, în București, peste 40% din votanți au optat pentru partidele noi USR-PLUS, reunite într-o alianță. Bucureștiul a votat în mod tradițional mai autonom decât restul țării, dar acum a depășit cu mult așteptările specialiștilor – pare că a depășit chiar și speranțele politicienilor care s-au clasat pe locul I.

Capitala României, în trendul mondial al orașelor rebele?

Înseamnă asta că Bucureștiul va urma trendurile marilor capitale mondiale, unde orașul devine un hub progresist și câștigă tot mai multă independență față de politicile naționale? Se poate să avem primari reprezentativi, chiar dacă alegerile vor avea loc într-un singur tur?

New York lansează politici care sunt în antagonism cu strategia lui Donald Trump. Londra s-a remarcat ca antiBrexit și progresistă.

Capitalele europene sunt vârfuri de lance când vine vorba de implementarea tehnologiei în favoarea cetățenilor. Însă Bucureștiul, în ciuda bugetului imens (1,4 miliarde de euro) a rămas la multe capitole în urma unor orașe precum Cluj (cu buget de 326 de milioane de euro).

În București, femeile au făcut diferența. PSD a luat cu 20% mai puțin decât la parlamentare.

La București, în jur de 80% din electorat este reprezentat de oameni sub 60 de ani. “Este o prezență colosală”, remarcă sociologul Barbu Mateescu.

În plus, numărul femeilor tinere care au votat este mai mare decât al bărbaților din aceleași categorii de vârstă, ceea ce e neobișnuit.

O explicație pentru prezența mai mare a femeilor este, potrivit sociologului Mateescu, că “în genere, comportamentul femeilor este de respingere a extremismului, ele se orientează preponderent spre un discurs mai moderat, mai civilizat”.

PSD este asociat cu un comportament mai dur din punct de vedere verbal și chiar fizic, în data de 10 august, când jandarmii au dispersat violent manifestațiile antiguvern din Piața Victoriei. Este posibil ca femeile să fi penalizat violențele la votul de duminică.

 

„Ce trăim acum este de necrezut în meseria noastră“, Barbu Mateescu, sociolog

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Bucureștiul are în mod tradițional o mare autonomie politică, spune Barbu Mateescu. Mateescu explică cum votanții din Capitală iau mai puțin în calcul forța unei organizații de partid și își formează opinia pe baza consumului de mass-media.

La rândul său, sociologul Mircea Kivu spune că PSD a câștigat primăria în 2016 mai degrabă “dintr-un accident“. “În 1992, FSN pierdea aici alegerile locale“, reamintește Kivu.

Toți specialiștii cu care am vorbit sunt însă de acord că prezența la vot a întrecut așteptările.

Scorul bun de la europarlamentare nu garantează câștigarea primăriei de către USR-PLUS

„PSD a pierdut un segment foarte mare din populație, care pare că și-a schimbat opțiunea politică”, spune Adelin Dumitru, politolog. El crede că principalul motiv este legat de conflictele interne din interiorul partidului, mai puțin decât neîndeplinirea promisiunilor electorale sau problemele penale (care existau și înainte de votul din 2016).

„Un scenariu posibil este că aceia (din electoratul PSD) care au dat un vot anti-PSD să fie motivați de penalizarea lui Dragnea, nu a Gabrielei Firea. Ea este mai charismatică, ceea ce ar putea să o ajute la alegerile locale”, remarcă Dumitru.

La fel de posibil este ca ambuteiajele din trafic, aglomerația de la metrou, aerul poluat să fi avut un rol important în mobilizarea electoratului anti-PSD din București, spune Barbu Mateescu.

14% pe liste suplimentare, asta nu se va întâmpla la locale în București

La alegerile europarlamentare au putut vota și cei care nu au domiciliul în București sau vize de flotanți. Votanții de pe listele speciale au reprezentat în jur de 14% din totalul votanților din București – voturile lor nu se vor regăsi la alegerile locale.

„Plecarea lui Dragnea și venirea unui lider mai charismatic ar putea întoarce o parte din electorat către PSD. Dacă vor continua certurile interne, s-ar putea să le fie și mai rău”, încheie Dumitru.

Până atunci, votul de duminică ar putea oferi niște oportunități pentru opoziție, crede Mircea Kivu. Spre exemplu, ar fi un moment bun pentru creșterea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora. Nu doar că parlamentul ar fi mai reprezentativ, așa cum o cere Constituția, dar cei din diaspora ar continua să fie motivați să iasă la vot. Să nu uităm că la alegerile parlamentare mulți dintre aceștia nu vor putea vota în străinătate, fiindcă nu au domiciliu acolo.

Ce se va întâmpla cu Gabriela Firea?

Gabriela Firea, primarul Bucureștiului

În plus, ar fi un bun moment, crede Kivu, pentru ca opoziția să mai facă o încercare de a schimba legea electorală prin revenirea la alegerile în două tururi pentru primărie. Alegerea într-un singur tur favorizează primarul în funcție, fiindcă aceia care nu sunt mulțumiți de prestație își distribuie voturile între mai mulți candidați și abia în turul doi elimină candidatul pe care doresc să îl penalizeze.

Bucureștenii par să vrea să o penalizeze pe Gabriela Firea, în vreme ce PSD nu are un candidat mai bun la primărie. USR-PLUS, care au câștigat cele mai multe voturi de la bucureșteni, vor avea un singur candidat. Cu toate acestea, alegerile într-un singur tur sunt o piedică serioasă.

Votul de duminică a reflectat furia oamenilor față de minciunile și hoția politicienilor care au uitat de promisiunile electorale. A fost un moment emoțional, care poate marca nașterea unei democrații românești mai participative și mai reprezentative.

La fel de bine, poate deveni o excepție – dacă aceia de la putere devin un pic mai diplomați, iar atuul opoziției rămâne doar furia împotriva celor de la putere, și nu soluțiile.

Foto: EPA


Citește și

Manifestație în Piața Victoriei după alegerile europarlamentare. Sute de oameni sărbătoresc cu tort rezultatul votului / FOTO

Mirela Neag, editorial despre afirmația scandaloasă făcută de deputatul „mitralieră”, care le cere medicilor să dea înapoi salariile mărite și să plece din țară: ce nu a înțeles deputatul PSD Cătălin Rădulescu

Casele de sondare, acuzate de fraudă. Dan Dungaciu: ”Au infestat tot spațiul public cu o minciună gogonată”

Alt abuz la alegerile europarlamentare. Cum nu li s-a permis părinților copiilor bolnavi să primească urna mobilă!

 
 

Urmărește-ne pe Google News