Cuprins:
Mehri Talebi Darestani, șeful Departamentului pentru Femei și Afaceri de Familie și pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor, care se află sub conducerea liderului spiritual suprem Ali Khamenei, a declarat că „aceste centre vor fi destinate, în primul rând, adolescenților și tinerelor femei”. Cel puțin teoretic, „înscrierea va fi pe bază de voluntariat”.
„Asistență științifică și medicală”
Aceste „facilități”, numite „clinici de îndreptare”, vor oferi „asistență științifică și medicală” femeilor care refuză să respecte legea.
Ideea că inițiativa ar putea deveni un instrument de opresiune este întărită de evenimentele din ultimele săptămâni.
Republica Islamică a etichetat frecvent oponenții politici, protestatarii și prizonierii politici drept „bolnavi mintal”, în cei peste 40 de ani de guvernare.
Clinicile nu sunt clinici: „De fapt, e închisoare”
Activiștii și susținătorii drepturilor omului și-au exprimat îngrijorarea că astfel de clinici ar putea deveni instituții opresive mai degrabă decât centre medicale.
„Nu sunt clinici. De fapt, e închisoare”.
La Teheran, o studentă a protestat pe stradă împotriva normelor stricte de purtare a hijabului și s-a dezbrăcat în lenjerie intimă.
Potrivit presei iraniene, fata a fost arestată rapid. Studenta avea „probleme de sănătate mintală” și a fost internată la un spital de psihiatrie.
Nu a fost furnizată nicio dovadă a presupusei ei afecțiuni Surse independente au confirmat că era o studentă la limbă franceză, fără probleme de sănătate mintală până la confruntarea violentă cu securitatea universitară, din 2 noiembrie.
🎥 خبرنامه امیرکبیر گزارش کرده یک دختر دانشجو در دانشگاه علوم و تحقیقات پس از آنکه مورد تعرض ماموران حراست قرار گرفت و لباسهای او پاره شد با درآوردن لباسهایش به اقدام آنها اعتراض کرد. بر اساس گزارشها این دختر توسط ماموران ربوده شده است.#اخبار_ایران #حجاب_اختیاری pic.twitter.com/d7qTm9EsuR
— ایران وایر (@iranwire) November 2, 2024
Spitale de psihiatrie și electroșocuri
În ultimii ani, mai mulți deținuți politici și ideologici au declarat că au fost internați forțat în spitale de psihiatrie, unde li s-au administrat medicamente care le-au afectat mișcarea sau vorbirea, iar unii au fost supuși terapiei cu electroșocuri.
- Strategia de a prezenta disidența politică ca o boală mintală amintește de tacticile folosite în fosta Uniune Sovietică, unde a fost utilizată sistematic împotriva persoanelor care se opuneau regimului comunist.
De la moartea Mahsei Amini în custodia așa-numitei poliții a moravurilor, în 2022, și cu apariția mișcării „Femeie, Viață, Libertate”, multe femei au sfidat legile obligatorii ale codului vestimentar din Iran.
Ce „diagnostice” au primit artistele din mișcarea „Femeie. Viață. Libertate”
Justiția a condamnat unele dintre protestare „să se prezinte la psihiatru”.
- Celebra actriță Afsaneh Bayegan a fost condamnată la ședințe săptămânale de terapie „pentru a-și trata caracterul antifamilie”.
- O altă actriță, Azadeh Samadi, care s-a opus hijabului obligatoriu, a primit ordin să urmeze o terapie bisăptămânală pentru „tulburare de personalitate antisocială” și „căutarea atenției prin abatere publică”.
- Artista Leila Bloukat s-a confruntat cu sancțiuni similare.
Multe femei reținute în protestele care au urmat uciderii Mahsei Amini au fost și ele trimise la spitale de psihiatrie. Studenta Melika Qaragozlou a fost reținută în noiembrie 2022 și transferată la un spital de psihiatrie. Roya Zakeri a fost internată în secția pentru femei de la Spitalul de Psihiatrie Razi din Tabriz, după ce a scandat lozinci împotriva liderului suprem Ali Khamenei.
În ultimele săptămâni, grupul juridic Bidarzani a raportat că autoritățile au făcut presiuni asupra Sarinei Jahani, 20 de ani, care ispășește în prezent o pedeapsă de doi ani în închisoarea Evin, pentru a fi transferată la Spitalul de Psihiatrie Razi.
Avocații drepturilor omului susțin că agențiile de securitate folosesc spitalizarea psihiatrică ca formă de presiune asupra femeilor deținute, „pentru a le discredita și a submina legitimitatea nemulțumirilor lor și să reducă la tăcere disidența”.